Η ηλικία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει ποικιλοτρόπως διάφορες λειτουργίες στο σώμα μας και η υπόθεση πως ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε είναι ευρέως γνωστή.
Μεγάλη μελέτη ωστόσο στην οποία συμμετείχαν 6.500 άτομα από 29 χώρες αμφισβητεί αυτήν την υπόθεση.
Τι ακριβώς αποκαλύπτουν τα ευρήματα για τη λειτουργία του μεταβολισμού καθώς τα χρόνια περνούν;
Σε ποια ηλικία αρχίζει ο μεταβολισμός να λειτουργεί πιο αργά;
Οι ερευνητές παρακολούθησαν άτομα από ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, από 8 ημερών έως 60 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, ο μεταβολισμός τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες φαίνεται να μην μειώνεται σημαντικά μέχρι και την ηλικία των 60 ετών.
Το συμπέρασμα αυτό δείχνει πως η διαχείριση του βάρους είναι υπό τον έλεγχό μας, τόνισαν οι ίδιοι. Αν υποθέσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης ή της απώλειας κιλών είναι στο χέρι μας, τότε ίσως ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε το συγκεκριμένο θέμα να αλλάξει και να γίνει πιο αποδοτικός.
Σύμφωνα με τους ίδιους, όταν οι άνθρωποι νιώθουν πως ο μεταβολισμός τους είναι σε πτώση απογοητεύονται και θεωρούν πως δεν ωφελεί να προσπαθούν.
Κι όμως. Αυτή η μελέτη είναι μια ακόμα υπενθύμιση ότι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι πολλοί σημαντικοί παράγοντες σε κάθε ηλικία όχι μόνο για τον έλεγχο του βάρους μας, μα και για τη συνολική μας υγεία και ευεξία.
Τι είναι καλό να θυμόμαστε μεγαλώνοντας
Η ισορροπημένη διατροφή και ένας ενεργητικός τρόπος ζωής βοηθά με τα χρόνια στην ενίσχυση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, η οποία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για τη διαχείριση του βάρους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Όσον αφορά τα σκαμπανεβάσματα στη ζυγαριά, οι ίδιοι λένε πως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και άλλους παράγοντες, όπως το άγχος και τον ύπνο.
Αντί λοιπόν να τα «ρίχνουμε» όλα στο μεταβολισμό, ίσως καλύτερα να αναρωτηθούμε ποιες συνήθειες θα πρέπει να αλλάξουμε ώστε να είμαστε πάντα σε φόρμα.
Αυτή η μελέτη, καταλήγουν, αποκαλύπτει πως με την πάροδο του χρόνου, η υιοθέτηση συνηθειών που συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους αποτελούν παράγοντες που εφιστούν την προσοχή μας, δεδομένου ότι η μεταβλητή του μεταβολισμού παραμένει σταθερή για πολλά χρόνια.
Το λάθος στη δίαιτα που «μπλοκάρει» το μεταβολισμό
Κάποιοι πιστεύουν ότι οι υποθερμιδικές- ακραίες δίαιτες είναι αυτές που βοηθούν στην απώλεια βάρους.
Ωστόσο, η στέρηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Μια υπερβολικά αυστηρή δίαιτα προκαλεί κούραση και πείνα. Το σώμα αρχίζει να παίρνει ενέργεια από τους μύες και όχι από το λίπος που συσσωρεύεται στους ιστούς. Για να αποκατασταθεί η ισορροπία, ο οργανισμός μας ζητά περισσότερη τροφή και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.
Συμπερασματικά, η καλή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος, η γυμναστική και η διαχείριση του στρες είναι τα απαραίτητα «κλειδιά» για την επιτάχυνση του μεταβολισμού μας σε κάθε ηλικία και για να μεγαλώνουμε ακμαίοι και υγιείς.