Οι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση είναι πιο υγιείς, πιο δραστήριοι και πιο παραγωγικοί. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι όσοι περνούσαν 20 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σε έναν πράσινο ή φυσικό περιβάλλον ήταν κατά 41% πιο παραγωγικοί από εκείνους που περνούσαν λιγότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα έξω.
Το καθαρότερο μυαλό (44%), ο ήρεμος ύπνος (28%) και το λιγότερο άγχος (38%) είναι, επίσης, ανάμεσα στα κορυφαία οφέλη που ανέφεραν οι άνθρωποι μετά την παραμονή τους στην ύπαιθρο.
Επιπλέον, ανέφεραν όταν αισθάνονταν καλύτερα σωματικά και ψυχικά (70%), ενώ αντίθετα, όσοι περνούσαν περισσότερο χρόνο από ό,τι θα ήθελαν σε εσωτερικούς χώρους ένιωθαν πιο υποτονικοί (37%), κουρασμένοι (25%) και απομονωμένοι (16%).
Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με την μελέτη ερευνητή από το University College London, που υποστηρίζει ότι 120 λεπτά την εβδομάδα επαφής με τη φύση αρκούν για να ενισχύσουν την υγεία και την ευεξία.
Η νέα έρευνα βρήκε, επίσης, ότι όσοι περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση, εκτός του ότι αισθάνονται πιο υγιείς, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν συμπεριφορές που είναι καλές για το περιβάλλον, όπως να ακολουθούν μια φυτική διατροφή (18%), να περπατούν ή να κάνουν ποδήλατο αντί να οδηγούν (31%) και να κάνουν ανακύκλωση (55%).
Προηγούμενη δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής «Occupational & Environmental Medicine» επιβεβαιώνει ότι όσοι απολάμβαναν τη φύση έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν γενικά μειωμένη πιθανότητα (κατά 33%) να παίρνουν διαφόρων ειδών ψυχιατρικά φάρμακα (αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά), καθώς επίσης 36% μικρότερη πιθανότητα να παίρνουν φάρμακα κατά της υπέρτασης και 26% κατά του άσθματος.
Η μελέτη συμπέρανε ότι «η έκθεση στα φυσικά περιβάλλοντα θεωρείται πως είναι ωφέλιμη για την ανθρώπινη υγεία». Όσο συχνότερη είναι η επίσκεψη σε χώρους πρασίνου και νερού μέσα στην πόλη ή γύρω από αυτήν, τόσο μειώνεται η ανάγκη για χρήση διαφόρων φαρμάκων.
Τα «δώρα» της φύσης για την ψυχική και τη σωματική υγεία
Μερικά ακόμη οφέλη που κερδίζετε με το να περνάτε χρόνο έξω, περιλαμβάνουν:
Λιγότερο στρες
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους ανακουφίζει από το άγχος και βελτιώνει την εστίαση καλύτερα από τη χρήση διαδρόμου σε γυμναστήρια ή άλλους εσωτερικούς χώρους.
Αυξημένη απόδοση
Προηγούμενη ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν πιο αναζωογονημένοι και πρόθυμοι να ασκηθούν ξανά μετά από άσκηση σε εξωτερικό χώρο, σε σύγκριση με την άσκηση σε εσωτερικούς χώρους.
Καλύτερη μνήμη
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Social Science & Medicine ανέδειξε τη συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσβαση σε δημόσια πάρκα με την υγιή γνωστική γήρανση και τον μειωμένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
Περισσότερη αισιοδοξία
Οι ήχοι της φύσης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και στην τόνωση του θετικού συναισθήματος (ο όρος για τα θετικά συναισθήματα όπως η ικανοποίηση και η χαρά), σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Environmental Sciences.