Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η πνευμονία, είναι μια απειλητική για τη ζωή αναπνευστική λοίμωξη και αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο εμβολιασμός, η αποχή από το κάπνισμα, οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι και ένας δραστήριος τρόπος ζωής μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της πνευμονίας και γενικότερα στη βελτίωση της υγείας μας.
Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο πνευμονίας
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πνευμονία είναι μια συχνή και δυνητικά θανατηφόρος νόσος, που μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε σε κάθε ηλικία και σε κάθε κατάσταση υγείας. Συνεπώς η μάχη για την πρόληψή της δίνεται από όλους μας καθημερινά», λέει ο κ. Πέτρος Μπακάκος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., και Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ (Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας).
Η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος Δ.Σ. της Ε.Π.Ε., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, επισημαίνει ότι «Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη έξαρση στους ενήλικες των αναπνευστικών λοιμώξεων, οι οποίες εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος συσχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας (που συνοδεύεται από ανοσογήρανση), με την ανοσοκαταστολή (που προκαλείται λόγω νόσου ή θεραπείας), καθώς και με την ύπαρξη συννοσηροτήτων.
Πλέον, όμως, έχουμε στη φαρέτρα μας αποτελεσματικά εμβόλια για αρκετούς ιούς και βακτήρια, και μάλιστα με απλούστερο δοσολογικό σχήμα».
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συντάσσεται με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εστιάζοντας στους ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα.
Συνοπτικά, συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης να γίνεται ετησίως, με τους ηλικιωμένους άνω των 60-65 ετών να εμβολιάζονται με το αντιγριπικό υψηλής δόσης (QIV-HD) ή με ανοσοενισχυτικό (aQIV). Ο εμβολιασμός έναντι της νόσου COVID-19, σύμφωνα µε τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνεται να γίνεται ετησίως (1 δόση).
Ο εµβολιασµός έναντι του κοκκύτη συστήνεται ανά 10 έτη ενώ έναντι του έρπητα ζωστήρα και του πνευμονιοκόκκου εφάπαξ. Παράλληλα, αναµένεται η ενσωµάτωση συστάσεων για τον εµβολιασµό έναντι του Ιού Αναπνευστικού Συγκυτίου (RSV).
«Συγκεκριμένα, για την πρόληψη του πνευμονιοκόκκου, η οποία είναι ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας, συστήνεται και αποζημιώνεται πλήρως µία δόση 20δύναµου (PCV20) σε όλους αδιακρίτως τους ανεµβολίαστους ενήλικες άνω των 65 ετών, όπως και στους ενήλικες 18-64 ετών µε χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, διαβήτης, κάπνισµα κ.ο.κ.).
Ας μην ξεχνάμε, ότι το κάπνισμα και µόνο αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού», τόνισε η κα. Κατσαούνου.
Παράλληλα, προτρέπει τους ασθενείς να εμπιστευτούν τους πνευμονολόγους τους, οι οποίοι μπορούν να προγραμματίσουν τους εμβολιασμούς τους και να βεβαιώσουν ότι γίνονται στην κατάλληλη χρονική στιγμή (σε απόσταση από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, σε συνδυασμό με επιτρεπόμενη φαρμακευτική αγωγή κλπ.) και με τον κατάλληλο χρονισμό.
Προσοχή και στην υπερβολική χρήση αντιβιοτικών
Η κα. Αδαμαντία Λιαπίκου, Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α’ Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία», αναφέρθηκε στη σύνδεση μεταξύ της πρόληψης της πνευμονίας και της μικροβιακής αντοχής (AMR), η οποία θεωρείται πλέον μία από τις κύριες απειλές για τη δημόσια υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περισσότερους από 35.000 θανάτους να αποδίδονται σε λοιμώξεις από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια το 2020.
«Συστρατευόμαστε με την επιστημονική κοινότητα που υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός έναντι σοβαρών λοιμώξεων, όπως η πνευμονία, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της μικροβιακής αντοχής, η οποία επιταχύνεται από την ακατάλληλη και την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, καθώς και από τον κακό έλεγχο των λοιμώξεων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι, σύμφωνα με στοιχεία, θα μπορούσε σε παγκόσμιο επίπεδο να αποτραπεί η χρήση αντιβιοτικών 11 εκατομμυρίων ημερών ετησίως αν κάθε παιδί εμβολιαζόταν με το εμβόλιο έναντι του Streptococcus pneumoniae (πνευμονία, μηνιγγίτιδα και μέση ωτίτιδα).
Είναι σημαντική λοιπόν η διασφάλιση στην πράξη ορθών μέτρων πρόληψης -εμβολιασμός, έλεγχος λοιμώξεων μέσω της σωστής υγιεινής των χεριών, προφυλάξεων επαφής, απομόνωσης των ασθενών και καθαρισμού – καθώς βέβαια και της εξασφάλισης περισσότερων οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη νέων εμβολίων, αντιβιοτικών και θεραπειών», καταλήγει η κα. Λιαπίκου.