Οι ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου σε θερμίδες εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως το ύψος, το βάρος, η μυϊκή μάζα, το επίπεδο δραστηριότητας και η ηλικία.
Μεγαλώνοντας, αν συνεχίσουμε να καταναλώνουμε τον ίδιο αριθμό θερμίδων ημερησίως όπως κάναμε σε νεότερη ηλικία, μπορούμε εύκολα να αποκτήσουμε επιπλέον λίπος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.
Ας δούμε λοιπόν πώς η ηλικία μας επηρεάζει τις θερμίδες που «καίμε».
Ο ρόλος της ηλικίας στις θερμιδικές μας ανάγκες
Το μέγεθος του σώματός μας επηρεάζει τις απαιτήσεις μας σε θερμίδες. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτεροι είμαστε τόσο περισσότερες θερμίδες χρειαζόμαστε. Αλλά το στάδιο της ζωής μας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.
Τα μωρά και τα παιδιά για παράδειγμα, χρειάζονται λιγότερες θερμίδες από τους ενήλικες αφού είναι πιο μικρά. Αλλά αν υπολογίσει κανείς πόσες θερμίδες «καίνε» σε σχέση με το μέγεθος του σώματός τους, στην πραγματικότητα είναι περισσότερες από αυτές που «καίνε» οι ενήλικες επειδή στην παιδική ηλικία ακόμη αναπτύσσονται.
Το να είναι κανείς περισσότερο δραστήριος αυξάνει επίσης τον αριθμό των θερμίδων που «καίει». Μεγαλώνοντας, λόγω συνήθως της έλλειψης χρόνου και των αυξημένων υποχρεώσεων, τείνουμε να είμαστε λιγότερο δραστήριοι και έτσι μειώνεται περαιτέρω ο αριθμός των θερμίδων που «καίμε» κάθε μέρα.
Ξεκινώντας περίπου από την ηλικία των 19 ετών, οι απαιτήσεις σε θερμίδες μειώνονται από λίγο κάθε χρόνο.
Καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε γενικά να χάνουμε μυς και να παίρνουμε λίπος.
Ακόμα και ο εγκέφαλός μας, ο πιο μεταβολικά ενεργός ιστός του σώματος, συρρικνώνεται και απαιτεί λιγότερη ενέργεια σε πολύ μεγάλη ηλικία.
Πόσες θερμίδες χρειάζομαι κάθε μέρα;
Μπορείτε να υπολογίσετε τις προσωπικές σας απαιτήσεις σε θερμίδες χρησιμοποιώντας μια online αριθμομηχανή.
Θα πρέπει ωστόσο να έχετε κατά νου ότι μπορεί να σας παρέχει μόνο μια γενική εικόνα του τι πρέπει να καταναλώνετε. Οι πραγματικές σας ανάγκες είναι προτιμότερο να αξιολογηθούν από έναν ειδικό- διατροφολόγο.
Ο πιο απλός τρόπος για να «τσεκάρετε» αν είστε σε καλό δρόμο είναι να ζυγίζεστε κάθε τόσο. Εάν το βάρος σας είναι σχετικά σταθερό, τότε πιθανόν καταναλώνετε τον κατάλληλο αριθμό θερμίδων που έχετε πραγματικά ανάγκη.
Τι σημαίνει για τις διατροφικές σας συνήθειες η «καύση» λιγότερων θερμίδων μεγαλώνοντας
Καθώς μεγαλώνουμε, παρόλο που μπορεί, όπως είπαμε, να χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες, χρειαζόμαστε εξίσου υψηλά ή και υψηλότερα ακόμα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνες, από τα 50 περίπου και μετά, το σώμα χρειάζεται περισσότερο ασβέστιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη D και πρωτεΐνη, παρόλο που έχει ανάγκη λιγότερες ημερήσιες θερμίδες συνολικά.
Αυτό καθιστά πολύ σημαντική την κατανάλωση μιας ποικιλίας από φρέσκα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και άπαχο κρέας. Αυτά τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, χωρίς την αύξηση του βάρους.
Όταν είμαστε 20 και 30 ετών, γενικά υπάρχει χώρος για ένα ακόμη κομμάτι κέικ. Φτάνοντας όμως στα 60 και τα 70, ο χώρος για λιχουδιές μειώνεται…
Εντέλει, μια θρεπτική διατροφή σε κάθε ηλικία είναι το «μυστικό» για να διασφαλίζουμε ότι λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας και το μέτρο είναι το «κλειδί» όσο περνούν τα χρόνια.