Υγιεινό μπανόφι
Αυτή η συνταγή έχει τις μισές θερμίδες, 65% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και 40% λιγότερη ζάχαρη από την αυθεντική - αλλά όλη την εκπληκτική γεύση.
Υλικά
- 1 φλ. Γκράχαμ κράκερς ή τριμμένα μπισκότα digestive ολικής, χωρίς ζάχαρη
- 3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο ή βούτυρο ξηρών καρπών
- 400 γρ. άπαχο ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 μέτριες ώριμες αλλά σφιχτές μπανάνες, κομμένες σε φέτες και χωρισμένες στη μέση
- ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή τυρί κρέμα
Εκτέλεση
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC και ψεκάστε μια φόρμα για τάρτα με σπρέι μαγειρέματος.
Βήμα 2
Ανακατέψτε το τριμμένο μπισκότο και το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 3
Πιέστε το μείγμα στον πάτο και στα μισά των πλευρών της προετοιμασμένης φόρμας.
Βήμα 4
Ψήστε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 10 λεπτά.
Βήμα 5
Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220ºC και βάλτε νερό να βράζει σε έναν βραστήρα.
Βήμα 6
Ρίξτε το συμπυκνωμένο γάλα και το αλάτι σε ένα κεραμικό στρογγυλό σκεύος και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο.
Βήμα 6
Τοποθετήστε το σκεύος σε ένα μεγαλύτερο ταψί, ρίξτε προσεκτικά λίγο βραστό νερό και βάλτε το στο φούρνο.
Βήμα 7
Ψήστε μέχρι το συμπυκνωμένο γάλα να πήξει και να αποκτήσει χρώμα καραμέλας, περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά. Ελέγξτε περίπου στα μισά του χρόνου και προσθέστε περισσότερο βραστό νερό αν χρειάζεται.
Βήμα 8
Κρατήστε 2 κουταλιές της σούπας από το γάλα σε ένα μπολ και, όσο είναι ακόμα ζεστό, ρίξτε το πάνω στην κρούστα της τάρτας και απλώστε απαλά μέχρι να καλυφθεί.
Βήμα 9
Σκεπάστε και βάλτε στο ψυγείο το γάλα που κρατήσατε και την τάρτα μέχρι να κρυώσει, περίπου 1 ώρα.
Βήμα 10
Βγάλτε την τάρτα από το ψυγείο και τοποθετήστε 3 από τις κομμένες μπανάνες.
Βήμα 11
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
Βήμα 12
Απλώστε το μείγμα πάνω από την τάρτα, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο γύρω από την άκρη και γαρνίρετε με την υπόλοιπη μπανάνα.
Βήμα 13
Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού νερό στο γάλα που κρατήσατε μέχρι να γίνει λείο, περιχύστε την τάρτα και σερβίρετε.