Κι όμως, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε σε λιγότερο από ένα λεπτό που θα έχει σπουδαίο αντίκτυπο στην ποιότητα και τη δύναμη της σχέσης σας – αυτή μπορεί να είναι οποιαδήποτε σχέση που εκτιμάτε, είτε με έναν φίλο, το σύντροφό σας, ένα μέλος της οικογένειας, είτε με οποιονδήποτε άλλον θεωρείτε κοντινό σας άνθρωπο.
Αυτό το «τρικ» είναι πραγματικά απλό και δεν απαιτεί πολλή προσπάθεια: Είναι ένα πολύ σύντομο μήνυμα στο οποίο λέτε σε ένα σημαντικό άτομο για εσάς ότι το έχετε στο μυαλό σας.
Αυτό μπορεί να είναι ένα γραπτό μήνυμα ή ένα φωνητικό μήνυμα το οποίο, ανάλογα με τη φύση της σχέσης σας, μπορεί να λέει «Τι κάνεις;», «Σε σκέφτομαι», «Είμαι εδώ για σένα», «Καλή τύχη με το…» ή «Χαίρομαι πολύ που είσαι στη ζωή μου».
Μια τέτοια μικρή χειρονομία από το πουθενά μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι φαντάζεστε για τον παραλήπτη, ειδικά αν βιώνει μια ιδιαίτερα δύσκολη μέρα ή πρέπει να πάρει μια κρίσιμη απόφαση.
Το να γνωρίζουμε ότι κάποιος μας σκέφτεται μπορεί να μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μήνυμα ή τηλεφώνημα;
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin αναφέρουν ότι οι άνθρωποι επιλέγουν συχνότερα να στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτά μηνύματα, αλλά στην πραγματικότητα μια τηλεφωνική κλήση είναι πιο πιθανό να προκαλέσει το πολυπόθητο αίσθημα σύνδεσης.
Μάλιστα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι διατηρούσαν πολύ ισχυρότερο δεσμό με έναν παλιό τους φίλο όταν μιλούσαν μαζί του στο τηλέφωνο, παρά μέσω μηνυμάτων.
«Οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται πολύ πιο συνδεδεμένοι μέσω των φωνητικών μέσων, έχουν όμως αυτόν τον φόβο της αμηχανίας που τους ωθεί σε μέσα κειμένου, όπως τα μηνύματα ή και τα emails», εξηγούν οι ερευνητές.
Από την άλλη, ο διάλογος σε πραγματικό χρόνο μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα, να επιλύσετε τυχόν προβλήματα και να μειώσετε τις παρεξηγήσεις.
Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει την εμπειρία να μπερδεύουμε τον τόνο ή την πρόθεση ενός μηνύματος, αλλά είναι πιο δύσκολο να μπερδέψετε τι εννοεί κάποιος σε μια τηλεφωνική κλήση.
Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, λαμβάνετε ενδείξεις μέσω του ρυθμού και του τόνου της φωνής, που μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με τον «Κανόνα 7-38-55» που εισήγαγε για πρώτη φορά το 1971 ο καθηγητής Ψυχολογίας του UCLA Άλμπερτ Μεράμπιαν, «το 55% αυτού που μεταδίδεις όταν μιλάς προέρχεται από τη γλώσσα του σώματός σου, το 38% από τον τόνο της φωνής σου και μόλις το 7% από τις λέξεις που επιλέγεις».