Μεγαλώνοντας, ο εγκέφαλος υπόκειται σε αλλαγές που μπορούν να επιβραδύνουν τη γνωστική λειτουργία. Ορισμένες περιοχές του συρρικνώνονται, η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων μπορεί να μειωθεί, η ροή του αίματος επίσης, ενώ παράλληλα η φλεγμονή μπορεί να αυξηθεί.
Ωστόσο, από τη βόλτα που παραλείψαμε σήμερα το πρωί μέχρι τα σνακ που καταναλώσαμε πριν τον ύπνο, οι καθημερινές μας επιλογές μπορούν επίσης να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία του. Κάποιες από αυτές, όπως η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κακή διατροφή, είναι γνωστό πως τον γερνούν.
Ποιες άλλες όμως που δεν γνωρίζουμε τον απειλούν;
5 άγνωστα πράγματα που βλάπτουν τον εγκέφαλό μας
#1 Δεν κρατάτε ημερολόγιο
Η ανάγνωση και η γραφή είναι δύο από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή και ενεργό.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη γραφή, όπως οι συγγραφείς, οι δημοσιογράφοι κλπ., φαίνεται να έχουν 53% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μεγαλώνοντας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The Journals of Gerontology».
Το όφελος προκύπτει τόσο από την ίδια την πράξη της γραφής, η οποία εμπλέκει τον εγκέφαλο, όσο και από την επαναλαμβανόμενη ανάκληση και οργάνωση της σκέψης.
#2 Δεν φροντίζετε την ακοή σας
Η απώλεια της ακοής συνδέεται με την άνοια και τη γήρανση του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Aging Mental Health», οι ηλικιωμένοι με απώλεια ακοής είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, με την βαρηκοΐα να σχετίζεται με επιταχυνόμενη γνωστική εξασθένιση κατά 30 με 40%.
Είναι πιθανό το άγχος της δυσκολίας στην ακοή να επιβαρύνει τον εγκέφαλο αλλά και να οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση, γνωστοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης άνοιας.
#3 Δεν φοράτε κράνος
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet Psychiatry» αποκάλυψε ότι τα άτομα με ιστορικό τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης είχαν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μεγαλώνοντας. Εάν μάλιστα υποστείτε εγκεφαλική κάκωση στα 20, ο κίνδυνος να έχετε άνοια στα 50 αυξάνεται κατά περίπου 60%.
#4 Αφήνετε τις φιλίες και τις οικογενειακές σχέσεις να ξεθωριάζουν…
Το μυαλό είναι πιο καθαρό όταν κανείς πλαισιώνεται από αγαπημένα πρόσωπα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of the International Neuropsychological Society».
Οι ερευνητές ζήτησαν από ηλικιωμένους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν το επίπεδο της κοινωνικής τους δραστηριότητας. Εντέλει, κατέληξαν πως κάθε μία παραπάνω μονάδα στη βαθμολογία της κοινωνικής δραστηριότητας αντιστοιχούσε σε μείωση του ποσοστού γνωστικής εξασθένισης κατά 47%.
Η κοινωνικοποίηση και η καλλιέργεια των σχέσεων με τα άτομα γύρω μας μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος και να μειώσουν τη μοναξιά, παράγοντες που, όπως είπαμε, λειτουργούν επιβαρυντικά για τον εγκέφαλο.
#5 Μένετε κοντά σε δρόμο με πολλή κίνηση
Οι αυτοκινητόδρομοι προκαλούν υψηλά επίπεδα ρύπανσης, γεγονός που μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο.
Μελέτη στο περιοδικό «Stroke» εξέτασε ανθρώπους που ζούσαν κοντά σε μεγάλους δρόμους με κίνηση, αποκαλύπτοντας ότι η έκθεση στα λεπτά, επιβλαβή σωματίδια της ατμόσφαιρας σχετίζεται με δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο που αποτελούν δείκτες γνωστικής εξασθένησης και άλλων τύπων εγκεφαλικής δυσλειτουργίας.
Προσπαθήστε να ισορροπήσετε την κατάσταση, ακολουθώντας συνολικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής με συνήθειες που μπορούν να κρατήσουν το μυαλό σας «κοφτερό» με τα χρόνια.