Οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη μπορεί να υπερδιπλασιαστούν μέχρι τα μέσα του αιώνα, καθώς η κλιματική αλλαγή ωθεί την θερμοκρασία σε ακόμη πιο ακραία επίπεδα, προειδοποιεί νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι, κάθε χρόνο, αυξάνονται οι ημέρες ακραίας ζέστης και υγρασίας, οι οποίες συνδέονται με 1.650 επιπλέον θανάτους από καρδιακές παθήσεις (π.χ. καρδιακή προσβολή, έμφραγμα) – που δεν θα είχαν συμβεί υπό ηπιότερες καιρικές συνθήκες.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 32ºC κατά μέσο όρο 54 ημέρες κάθε καλοκαίρι από το 2008 μέχρι το 2019, αλλά τώρα, οι ερευνητές προβλέπουν ότι σύντομα οι ημέρες ακραίας ζέστης θα φτάνουν τις 80, προκαλώντας επιπλέον 5.500 θανάτους από καρδιακές παθήσεις ετησίως.
Πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με τις καρδιακές παθήσεις
Ο ζεστός καιρός αναγκάζει το σώμα να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σε φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός, που επιβαρύνει την καρδιά.
Αναλυτικότερα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πλησιάζει ή υπερβαίνει τη θερμοκρασία του σώματος, ειδικά όταν συνδυάζεται με συνθήκες υψηλής υγρασίας, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα για να βοηθήσει το σώμα να αποβάλει τη θερμότητα.
Δηλαδή, σε μια ζεστή μέρα με αυξημένη υγρασία η καρδιά μπορεί να κυκλοφορεί 2-4 φορές μεγαλύτερο όγκο αίματος ανά λεπτό, συγκριτικά με μια δροσερή μέρα.
Αυτή η καταπόνηση του καρδιαγγειακού συστήματος αυξάνει την πιθανότητα αρρυθμιών και καρδιακής ανεπάρκειας κυρίως σε ανθρώπους με αδιάγνωστη ή προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προσθέτει ότι οι καρδιοπαθείς, ειδικά οι ηλικιωμένοι, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που επηρεάζονται περισσότερο από τους καύσωνες.
Η αφυδάτωση και η μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά μπορεί, επίσης, έμμεσα να κάνουν το αίμα πιο επιρρεπές στην πήξη, οδηγώντας δυνητικά σε μπλοκαρίσματα στις στεφανιαίες αρτηρίες, προκαλώντας έτσι καρδιακή προσβολή.
Για να μιλήσουμε με αριθμούς, σύμφωνα με προηγούμενη μετά-ανάλυση 266 μελετών που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Planetary Health, από την αύξηση της θερμοκρασίας μόλις κατά 1°C παρατηρήθηκε αύξηση 2,1% στη θνησιμότητα και 0,5% στη νοσηρότητα που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Συχνότερα καταγράφηκαν εγκεφαλικά επεισόδια και στεφανιαίες παθήσεις.
Και τώρα σκεφτείτε ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, ενώ ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ με εντυπωσιακή διαφορά, συνεχίζοντας τη σειρά των παγκόσμιων μηνιαίων ρεκόρ που άρχισε τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.
Το 2023 οδεύει να γίνει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά, επισημαίνουν οι δύο οργανισμοί.