Τις τελευταίες δεκαετίες περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο καθιστοί είτε στο γραφείο, είτε στο σπίτι, είτε στο αυτοκίνητο. Η φυσική μας δραστηριότητα όσο πάει και μειώνεται, ενώ οι ώρες που βρίσκεται το σώμα μας σε ακινησία αυξάνονται. Μαζί με αυτές, αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως είναι οι καρδιοπάθειες , ο διαβήτης, διαταραχές του πεπτικού συστήματος , του κυκλοφορικού, προβλήματα σε μέση, αυχένα, καρπούς και γόνατα, αφού η στάση σώματος δεν είναι η σωστή.
Πρώτα από όλα είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε το εξής: όσο συχνότερα κινούμαστε, με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους, τόσο πιο υγιείς και λειτουργικοί θα είμαστε σε βάθος χρόνου. Η επαρκής κίνηση προλαμβάνει την αλλοίωση του κινητικού μοτίβου, το μυϊκό πιάσιμο, τον πόνο, ακόμα και τους τραυματισμούς .
Τρία tips για σωστή στάση σώματος
Σύμφωνα με το παραπάνω, το 1ο tip είναι να σηκωνόμαστε όσο το δυνατόν πιο συχνά από την καρέκλα ή τον καναπέ μας . Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούμε απλώς να αλλάζουμε θέσεις, πριν φτάσουμε να νιώθουμε «πιασμένοι» σε κάποιο σημείο.
Το 2ο tip , είναι να επιδιώκουμε την καλή ευθυγράμμιση του σώματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα , η οποία προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό:
•Πιο σωστή κατανομή των φορτίων στο σώμα, άρα και λιγότερη ένταση στις δομές (μύες , τένοντες, σύνδεσμοι κλπ).
•Βελτίωση του αναπνευστικού μοτίβου, που με την σειρά του βελτιστοποιεί όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.
• Μείωση της κόπωσης, σωματικής και ψυχολογικής.
Πώς θα καθόμαστε σωστά
Πιο συγκεκριμένα, όταν καθόμαστε φροντίζουμε:
-Τα πόδια να σχηματίζουν ορθή γωνία όταν είμαστε σε καθιστή θέση, προσαρμόζοντας το ύψος της καρέκλας ανάλογα με το δικό μας.
-Η λεκάνη πρέπει να βρίσκεται σε ουδέτερη θέση, να καθόμαστε στα καθιστικά μας κόκκαλα και όχι στην ουρίτσα . Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ένταση στη μέση, και ταυτόχρονα καθίσταται ευκολότερο να έχουμε σωστά ευθυγραμμισμένο και τον θώρακα.
– Έχοντας τον θώρακα στην φυσική του θέση (ελαφρά κύφωση) είναι πολύ πιο εύκολο να αναπνέουμε σωστά από το διάφραγμα και όχι ρηχά από το στέρνο.
-Ο αυχένας θα πρέπει να αποτελεί προέκταση της σπονδυλικής στήλης, να βρίσκεται δηλαδή σε μια φυσική νοητή ευθεία. Έτσι τα φορτία στην περιοχή μειώνονται, οι τραπεζοειδείς χαλαρώνουν και μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης δυσλειτουργίας στην περιοχή.
– Αφού ευθυγραμμίσουμε σπονδυλική και αυχένα, σειρά έχουν οι ώμοι. Αποφεύγουμε την πολύωρη παραμονή σε έντονα κυρτή θέση, φέρνοντας τους πίσω και κάτω Επιπλέον, είναι πάντα καλή ιδέα να κάνουμε κινήσεις «έξω στροφής» των ώμων, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας βρίσκονται σε έσω στροφή (κυρτοί και κρεμασμένοι προς τα εμπρός )
– Τέλος ας μην ξεχνάμε τους καρπούς και τα δάχτυλα , ειδικά όσοι δουλεύουμε πολλές ώρες σε πληκτρολόγιο. Η ιδανικότερη θέση είναι αυτή με τους καρπούς σε ευθυγράμμιση με τον πήχη ενώ είναι καλό να μην παραλείπουμε ήπιες διατάσεις στην περιοχή αλλά και στα δάχτυλα.
Εφαρμόζοντας τα παραπάνω tips προσφέρουμε στο σώμα μας την δυνατότητα πρόληψης αλλά και ανακούφισης από τα δεινά που προκύπτουν από την καθιστική ζωή.
Η επαρκής κίνηση και η σωστή εργονομία είναι τα κλειδιά για την υγεία και την ευεξία μας!