Πέραν της κακής διατροφής, της καθιστικής ζωής, της έλλειψης ύπνου, τι άλλο δεν «αγαπά» η καρδιά; Φαίνεται πως υπάρχουν ποικίλες ύπουλες αιτίες που μας θέτουν σε κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, κάποιες από τις οποίες δεν είναι τόσο γνωστές.
Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε έξυπνα βήματα όσον αφορά την προστασία της υγείας σας…
8 μη δημοφιλείς αιτίες που «πληγώνουν» την καρδιά μας
#1 Οδοντιατρικά προβλήματα
Χρειάζεστε επιπλέον κίνητρο για το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος κάθε μέρα;
Τα άτομα με ασθένειες των ούλων βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων, αφού τα βακτήρια από τα ούλα μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και άλλα σχετικά προβλήματα, σύμφωνα με έρευνες.
Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας κάθε 6 μήνες και βέβαια κλείστε ραντεβού αμέσως εάν εντοπίσετε ερυθρότητα, πόνο στα ούλα ή αλλαγές στα δόντια σας.
#2 Νυχτερινή ή με μη σταθερό ωράριο εργασία
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εργασία με βάρδιες έχει αρνητικό αντίκτυπο στον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος (γνωστός και ως «εσωτερικό ρολόι») και μπορεί να βλάψει την καρδιά.
Επομένως, για να μειώσετε τον κίνδυνο θα πρέπει να λάβετε κάποια επιπλέον μέτρα:
- Ασκηθείτε
- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή
- Κάντε τακτικά τα απαραίτητα τσεκάπ
#3 Κίνηση στους δρόμους
Όταν «κολλάμε» στην κίνηση, πέραν του ότι μπορεί να εκνευριστούμε, μπορεί και να αγχωθούμε. Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο η έρευνα συνδέει το να περνά κανείς μία ώρα στην κίνηση με υψηλότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής.
Τα υψηλά επίπεδα θορύβου, όπως αυτά που ακούμε στους αυτοκινητόδρομους, συνδέονται επίσης με καρδιαγγειακές παθήσεις.
Καταπολεμήστε το άγχος ακούγοντας χαλαρωτική μουσική ή συνομιλώντας με τον συνεπιβάτη σας.
#4 Πρώιμη εμμηνόπαυση
Εάν μπείτε στην εμμηνόπαυση πριν κλείσετε τα 46, οι πιθανότητες να πάθετε έμφραγμα ή εγκεφαλικό μπορεί να είναι διπλάσιες από εκείνες τις γυναίκες για τις οποίες αυτή η περίοδος ξεκινά αργότερα.
Επισκεφθείτε το γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις ώστε να παραμείνετε ασφαλείς.
#5 Ροχαλητό
Εάν ροχαλίζετε, θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε υπνική άπνοια, μια διαταραχή που συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τον όποιο κίνδυνο.
#6 Δυστυχισμένη σχέση
Ένα καλό ταίρι κάνει την καρδιά μας να χτυπά χαρούμενα και να παραμένει υγιής.
Οι μεγαλύτεροι ενήλικες που είναι ικανοποιημένοι από τον γάμο τους έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η πιθανή αιτία; Το στρες.
Όταν είμαστε αγχωμένοι, είναι πιο πιθανό να κάνουμε κακές διατροφικές επιλογές και να υιοθετήσουμε γενικά συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά μας. Επιπλέον, οι ορμόνες του στρες μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην καρδιά.
Σκεφτείτε λοιπόν να κάνετε τα απαραίτητα βήματα εάν η σχέση ή ο γάμος σας δεν είναι ευτυχισμένος.
#7 Μοναξιά
Όταν περνάμε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, μειώνεται το άγχος και είναι πιο πιθανό να παραμένουμε δραστήριοι.
Εάν δεν είστε κοντά στην οικογένεια ή τους φίλους σας, δοκιμάστε να επανασυνδεθείτε ή μπορείτε ακόμα να υιοθετήστε ένα κατοικίδιο. Ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά σας και να σας χαρίσουν χρόνια ζωής.
#8 Υπερβολική άσκηση
Η άσκηση είναι απαραίτητη για την καλή υγειά της καρδιάς. Αλλά αν δεν είστε σε φόρμα ή γυμνάζεστε περιστασιακά, θα πρέπει να ξεκινήσετε αργά και να χτίσετε σταδιακά την αντοχή σας.
Όταν ασκείστε πολύ σκληρά, θέτετε σε κίνδυνο την καρδιά σας. Είναι προτιμότερο λοιπόν να κάνετε μια ήπια αρχή με περπάτημα και βέβαια να κάνετε πάντα τις απαραίτητες εξετάσεις πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σπορ.