Για να καταλάβουμε καλύτερα την κάθε μας αντίδραση, τι ρόλο παίζει ο εγκέφαλος σε αυτές και να προχωρήσουμε σε αλλαγές, ας μιλήσουμε σήμερα για τον όρο «συναισθηματική αντιδραστικότητα».
Η συναισθηματική αντιδραστικότητα είναι μια αυτόματη απάντηση του εγκεφάλου μας σε γεγονότα, καταστάσεις και ανθρώπους. Μερικές φορές, όταν για παράδειγμα ερωτευόμαστε, μας γεμίζει χαρά.
Άλλες πάλι, προκαλεί «χάος» και αρνητικότητα, διαταράσσοντας τις σχέσεις μας με τους γύρω μας μα και με τον εαυτό μας.
Το τελευταίο συμβαίνει όταν αυτό που βιώνουμε ( ακούμε, βλέπουμε, κτλ.) μας κάνει να αισθανόμαστε άγχος ή θυμό. Τότε βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πάλης ή φυγής και τείνουμε να αντιδρούμε συναισθηματικά και με υπερβολή.
Ένα μονίμως αντιδραστικό άτομο μπορεί να είναι ενοχλητικό και κυρίως να αδικεί τον εαυτό του και την εικόνα του. Είναι, επίσης, σε μια μόνιμη επαγρύπνηση θυμού και αντίστασης που μπορεί να είναι εξαντλητική.
Όταν ο εγκέφαλός μας επιστρέφει στη νηπιακή ηλικία
Όταν έχουμε υψηλή συναισθηματική αντιδραστικότητα, ο εγκέφαλός μας επιστρέφει κατά κάποιο τρόπο στη βρεφική μας ηλικία, όταν τα «όχι» και τα «είναι δικό μου» έδιναν και έπαιρναν…
Στη δίνη της αντιδραστικότητας, δεν βλέπουμε πραγματικά ποιοι είμαστε και τι θέλουμε. Εστιάζουμε μονάχα στο να πάμε κόντρα σε εκείνο που μας ενοχλεί, αντιδρώντας στην άρνηση με άρνηση.
Σε αυτήν την περίπτωση, νομίζουμε πως ενεργούμε με δική μας βούληση και πως έτσι υπερασπιζόμαστε τη θέση μας, αλλά αυτό μάλλον αποτελεί ψευδαίσθηση.
Μήπως είμαι αντιδραστικό άτομο;
Ένας τρόπος για να καταλάβετε εάν είστε συναισθηματικά αντιδραστικοί είναι να παρατηρήσετε τον εαυτό σας στο χώρο εργασίας.
Εάν δεν είστε σίγουροι για τη θέση σας έως ότου κάποιος πει ή κάνει κάτι το οποίο δεν σας αρέσει και τότε αντιδράτε με έναν συγκεκριμένο, έντονο και συνήθως εγωιστικό τρόπο, μπορεί κάλλιστα να είστε αντιδραστικοί.
Επιπλέον, αναρωτηθείτε:
- Ανησυχείτε μονίμως μήπως κάποιος… πατήσει τα κουμπιά σας;
- Έχετε ένταση όταν πλησιάζετε συγκεκριμένα άτομα στη δουλειά;
- Δεν αναφέρετε ορισμένα πράγματα επειδή δεν θέλετε να σκεφτείτε την απάντηση που μπορεί να λάβετε;
- Δυσκολεύεστε να σκεφτείτε το μέλλον;
Πώς μπορώ να αντιδρώ πιο ήρεμα και όχι ανάλογα με τον κόσμο γύρω μου
Προσπαθήστε όταν νιώθετε πως στρεσάρεστε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να διατηρήσετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας ώστε τα λόγια και η στάση των άλλων ανθρώπων να μην σας αγγίζουν σε τέτοιο βαθμό.
Με λίγα λόγια, μεταβείτε από τον εγκέφαλο του νηπίου στον εγκέφαλο του ενήλικα.
Ο εγκέφαλος ενός μικρού παιδιού δεν μπορεί να αξιολογήσει με ακρίβεια μια κατάσταση, να δει άλλες προοπτικές, να διορθώσει εύκολα ένα λάθος.
Ο δικός σας αντίθετα θα πρέπει να αναρωτηθεί: Πώς μπορώ να κάνω τα πράγματα από εδώ και πέρα λίγο καλύτερα;
Επιπλέον, φροντίστε να παίρνετε το χρόνο σας πριν απαντήσετε. Η αντίδραση στην αντίδραση καταστρέφει την όποια επικοινωνία. Το «απαντώ» από το απλά «αντιδρώ» έχει μεγάλη διαφορά.
Θυμηθείτε τέλος πως η αντιδραστικότητα δεν υποδηλώνει δύναμη χαρακτήρα και δεν ταυτίζεται με στοιχεία μιας ισχυρής προσωπικότητας.
Πραγματικά ισχυροί θα είστε όταν πλέον καταφέρετε να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας, μακριά από νεύρα και υπερβολές.