Η σύγχρονη ζωή είναι συνυφασμένη με την καρέκλα του γραφείου, το κάθισμα του αυτοκινήτου, τον καναπέ ή το κρεβάτι.
Είναι αναγκαίο, αλλά και λογικό, να χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο ή τα μέσα μεταφοράς, τον υπολογιστή και οτιδήποτε άλλο διευκολύνει την καθημερινότητά σας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι κατασκευασμένο για να κάθεται.
Η καθιστική ζωή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία.
Τόσους που οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν ως το «νέο κάπνισμα», καθώς θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, για χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, και πλήθος ορθοπεδικών προβλημάτων.
Eρευνητές του πανεπιστημίου UCLA προσθέτουν ότι η καθιστική ζωή βλάπτει την λειτουργία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα, αλλοιώνει το τμήμα του που σχετίζεται με την μνήμη, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι τα άτομα που δεν είναι σωματικά δραστήρια έχουν 20% – 30% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητες σε σύγκριση με όσους γυμνάζονται για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες τις εβδομάδας.
Επιπλέον, προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι δύο δεκαετίες καθιστικής ζωής μπορούν έως και να διπλασιάσουν τον κίνδυνο θανάτου για τα αδρανή άτομα.
Τώρα, ερευνητές από το Αρκτικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος να αντισταθμίσετε όλες αυτές τις επιπτώσεις: η άσκηση.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, 20 με 25 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να παρατείνουν τη ζωή των ατόμων που κάθονται για περίπου 10 ώρες την ημέρα.
Μάλιστα, 10 λεπτά έξτρα κίνησης, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 35%.
Άσκηση VS καθιστικής ζωής
Κατά τις τελευταίες συστάσεις του ΠΟΥ, θα πρέπει να αφιερώνετε 150 έως 300 λεπτά ήπιας έως μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα την εβδομάδα ή 75 έως 150 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα, συν δύο ημέρες προπόνησης ενδυνάμωσης.
Στην αερόβια άσκηση ανήκουν πολλές σωματικές δραστηριότητες όπως το έντονο περπάτημα, το χαλαρό τρέξιμο (τζόγκινγκ), το ανέβασμα της σκάλας, το ποδήλατο, η κωπηλασία, το κολύμπι, το σκοινάκι, ο χορός και κάθε μορφή ομαδικής δραστηριότητας (μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ποδόσφαιρο).
Επομένως, ακόμα και αν δεν είστε fan της γυμναστικής, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει, ανάλογα με το πρόγραμμα και τους προσωπικούς σας στόχους.
Το περπάτημα, για παράδειγμα, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς, απλούς και φυσικούς τρόπους άσκησης και αποτελεί το πρώτο στάδιο δραστηριότητας για πολλούς ανθρώπους που αποφασίζουν να αφήσουν την καθιστική ζωή.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, ακόμη και το χαλαρό περπάτημα μπορεί να περιορίσει τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής και να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Όσον αφορά την προπόνηση ενδυνάμωσης, τα βάρη είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.
Οι ειδικοί της κλινικής Mayo συνιστούν να ξεκινάτε πάντα με ελαφρύτερα βάρη και περισσότερες επαναλήψεις, ώστε να κατανοείτε καλύτερα τη φόρμα και επίσης να είστε σε θέση να προσαρμόζεστε στην πίεση που δέχεται το σώμα κατά την διάρκεια της προπόνησης.
Μόλις καταφέρετε να εκτελείτε σωστά τις ασκήσεις, δίχως να χαλάτε την τεχνική σας, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα κιλά, τα οποία μπορείτε σταδιακά να αυξάνετε, μειώνοντας τις επαναλήψεις.