Οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση και η αϋπνία είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Menopause, αποκαλύπτει ότι ορισμένα από αυτά συνδέονται με γαστρεντερικά προβλήματα, υποδηλώνοντας την σύνδεση ανάμεσα στο έντερο και την εμμηνόπαυση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι οι γυναίκες που είχαν κενώσεις δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους ήταν ενοχλητικά ή σοβαρά ενώ βρήκαν επίσης μια σχέση μεταξύ της σύστασης των κενώσεων και των εξάψεων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κλίμακα μορφής του Μπρίστολ για να κατανοήσουν πώς η συνοχή τους συνδέεται με ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Όπως αναφέρουν οι γυναίκες με δυσκοιλιότητα ή διάρροια ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν πιο έντονα ή ενοχλητικά συμπτώματα.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η σωματική δραστηριότητα, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η διάγνωση κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής σχετίζονται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Βάσει αυτών, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να «επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ του στρες, των γαστρεντερικών προβλημάτων και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης».
Τι έδειξε η έρευνα
Για να κατανοήσουν πώς μπορεί να συνδέονται η υγεία του εντέρου και η εμμηνόπαυση, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα υγείας από 693 γυναίκες μεταξύ 40 και 60 ετών.
Διεξήγαγαν επίσης μια αξιολόγηση του εντέρου και των λειτουργιών του, με πληροφορίες που αναφέρθηκαν από τις ίδιες, σχετικά με την κινητικότητα του.
Τέλος, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το άγχος και απάντησαν σε γενικές ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής τους δραστηριότητας και των συνηθειών ύπνου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που ήταν περισσότερο αγχωμένες και εκείνες που αντιμετώπιζαν δυσκοιλιότητα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν πιο έντονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
Τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, σχετίζονταν με τη συνοχή των κενώσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη δυνατό να εξαχθούν περαιτέρω συμπεράσματα από τα εν λόγω ευρήματα, μιας και το άγχος, η εμμηνόπαυση και τα γαστρεντερικά προβλήματα φαίνεται απλώς να συνδέονται, τονίζουν οι ίδιοι.
Έντερο VS εμμηνόπαυσης
Η βασική αιτία πίσω από την σύνδεση των κινήσεων του εντέρου, του στρες και της εμμηνόπαυσης δεν είναι ακόμη σαφής.
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλούν δυσκοιλιότητα ή άλλα εντερικά προβλήματα ενώ αυτά τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να επιδεινώνουν τις αλλαγές που σχετίζονται με αυτήν, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τουλάχιστον «έχουμε ανακαλύψει στο παρελθόν ότι οι ορμόνες και το έντερο συνδέονται» εξηγούν.
Το στρες είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, καθώς ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, το αίσθημα άγχους, η κατάθλιψη και τα προβλήματα ύπνου συνδέονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Και, τόσο το άγχος κατά την εμμηνόπαυση όσο και το μικροβίωμα του εντέρου – το οποίο αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε – μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Βέβαια η σχέση θα μπορούσε και να αντιστραφεί.
Είναι πιθανό η επιδείνωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης να κάνει τις γυναίκες να νιώθουν άβολα και να αγχώνονται, κάτι που κατ’ επέκταση έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του εντέρου τους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, αυτή η σύνδεση είναι πιθανή, εξηγούν.
Αυτά τα πιθανά σημεία σύνδεσης είναι απλώς υποθέσεις και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για να τα επιβεβαιώσουμε, καταλήγουν οι ερευνητές.