Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα.
Βοηθά σχεδόν σε όλες τις διεργασίες του οργανισμού – από τη λειτουργία των μυών και των νεύρων μέχρι την παραγωγή ενέργειας και τη σύνθεση του DNA.
Ανήκει στην οικογένεια των ηλεκτρολυτών, που είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της υγείας καθώς μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά σας.
Υπάρχει στο σώμα σας, κυρίως στα οστά και μπορείτε να το βρείτε φυσικά σε πολλά τρόφιμα, όπως:
1. Σπανάκι
Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μια από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου.
Περιέχει, επίσης, αρκετές φυτικές ίνες και αποτελεί εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ1, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το φυλλικό οξύ.
2. Μαύρη σοκολάτα
Φτιαγμένη από σπόρους του κακαόδεντρου, η μαύρη σοκολάτα δεν είναι μόνο απολαυστική – είναι και θρεπτική.
Έχει άφθονο μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο, ενώ είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών.
Για να επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από τη θρεπτική της αξία, προτιμήστε μια μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο.
3. Μαύρα φασόλια
Τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολλές διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η συχνή κατανάλωση μαύρων φασολιών μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, η έλλειψη μαγνησίου είναι πιο διαδεδομένη σε άτομα με παχυσαρκία.
Παράλληλα, όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι εξαιρετικά χαμηλά, μπορεί να εμφανιστεί χρόνια φλεγμονή, αλλάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με άλλη επιστημονική ανασκόπηση, δημοσιευμένη στο Archives of Medical Science.
Αυτό σημαίνει ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα μαγνησίου, τόσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και ενδεχομένως, λιγότερη φλεγμονή.
4. Κολοκυθόσποροι
Ο κολοκυθόσπορος έχει μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά, φυτοστερόλες, βιταμίνες και άλλα μέταλλα, όπως βιταμίνη Β2, Ε, φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγγάνιο, κάλιο και καροτενοειδή.
Ως ξηρός καρπός, είναι πλούσιος σε λιπαρά και πρωτεΐνη, αλλά έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Το θερμιδικό του φορτίο προέρχεται ως επί το πλείστον από τα «καλά» λιπαρά που περιέχει.
5. Αβοκάντο
Εάν είστε λάτρεις του τοστ με αβοκάντο, σας έχουμε καλά νέα.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και πληθώρα πολύτιμων μικροθρεπτικών συστατικών όπως αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C, πολυφαινόλες, βιταμίνες Β6 και Κ, κάλιο, μαγνήσιο και φολικό οξύ.