Όσοι ασχολούνται με κάποιο άθλημα ή εκείνοι που έχουν ταλαιπωρηθεί από γαστρεντερίτιδα γνωρίζουν ότι οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί, αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι ή τι κάνουν…
Τι είναι;
Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία έχουν ένα μικρό ιοντικό φορτίο και βρίσκονται μέσα στα υγρά και στους ιστούς του σώματος.
Τι κάνουν;
Παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ισορροπίας των υγρών και της ενυδάτωσης στο σώμα. Συγκεκριμένα, ρυθμίζουν την κατανομή νερού στο σώμα και διατηρούν το σωστό pH του αίματος.
Παράλληλα, βοηθούν τη δημιουργία των μυϊκών συσπάσεων που συμβάλλει στην επίτευξη της κίνησης και συμβάλλουν στη νευρομυϊκή διέγερση.
Ποιοι είναι;
Ανάμεσα στους βασικούς ηλεκτρολύτες που μπορεί κάποιος να εντοπίσει στο ανθρώπινο σώμα είναι:
- Το νάτριο (Na).
- Το χλώριο (Cl).
- Το κάλιο (K).
- Το ασβέστιο (Ca).
- Το μαγνήσιο (Mg).
- Ο φώσφορος (P).
Οι ηλεκτρολύτες μπορούν να επηρεάσουν το σώμα σας ποικιλοτρόπως, ανάλογα με το αν λείπουν ή αν υπάρχουν σε επαρκή επίπεδα.
Μπορεί να χρειαστεί να καταναλώνετε λιγότερους ή περισσότερους από ορισμένους ηλεκτρολύτες με βάση τις ανάγκες του σώματος και τα σήματα που δείχνουν ότι τα επίπεδά σας δεν είναι σε ισορροπία.
Ποια σημάδια μαρτυρούν την έλλειψη;
Άτομα που κάνουν σωματικά απαιτητικές εργασίες, κάνουν έντονες προπονήσεις, ιδρώνουν πολύ ή είναι αφυδατωμένοι (π.χ. από κάποια τροφική δηλητηρίαση) μπορεί να χάνουν ένα σημαντικό ποσοστό ηλεκτρολυτών.
Άλλες αιτίες είναι η θερμοκρασία, το υψόμετρο και η υγρασία του περιβάλλοντος.
Επιπλέον, όσο μεγαλύτερο είναι το σωματικό βάρος τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες για αναπλήρωση των υγρών που χάνονται.
Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε αν έχετε έλλειψη ηλεκτρολυτών, σύμφωνα με την κλινική Cleveland είναι:
- Μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες.
- Αυξημένη δίψα.
- Μειωμένη αντοχή, ιδίως κατά την άσκηση.
- Επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα.
- Ευερεθιστότητα και εγκεφαλική ομίχλη.
- Ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί.
- Πονοκέφαλος και ζάλη.
Πώς αναπληρώνονται;
Ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη ηλεκτρολυτών στον οργανισμό σας, είναι η κατανάλωση των παρακάτω τροφών:
- Φρούτα.
- Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη λαχανικά).
- Φασόλια.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Μαύρη σοκολάτα.
- Λιπαρά ψάρια.
- Ελιές.
- Ζωμός οστών.
- Ξηροί καρποί και σπόροι.
- Σόγια.
- Νερό καρύδας.
- Τζίντζερ.
- Μέλι.
- Αλάτι.
Μην ξεχνάτε το νερό
Το νερό βοηθά τις αρθρώσεις και τους ιστούς του σώματος να λειτουργούν σωστά, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα.
Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine, είναι σημαντικό να πίνετε περίπου 1 λίτρο νερό δύο ώρες πριν από την προπόνηση.
Αυτό προωθεί την επαρκή ενυδάτωση και δίνει χρόνο στο σώμα να αποβάλλει την περίσσεια νερού.
Οι ειδικοί συνιστούν, επίσης, να πίνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης για να μην αφυδατωθείτε.