Στις δυτικές κοινωνίες επικρατεί σε μεγάλο βαθμό η κουλτούρα του fast food. Η έξοδος για φαγητό, το delivery στο γραφείο είναι, σχεδόν, καθημερινότητα. Μπορούμε, παρ’ όλα αυτά, να οραματιστούμε το φαγητό που είναι καθαρό, ποιοτικό και δίκαιο; Οι απαντήσεις βρίσκονται στην τάση του slow food.
Το slow food ξεκίνησε το 1986 στην Ιταλία. Σε μια διάσημη πλατεία της Ρώμης υπήρχε μια πασίγνωστη αμερικανική αλυσίδα fast food. O Ιταλός ακτιβιστής και συγγραφέας Carlo Petrini δυσαρεστήθηκε τότε με τη συνήθεια που άρχισαν να αποκτούν οι συνάνθρωποί του.
Τους ένοιαζε να φάνε κάτι γρήγορο και δεν ενδιαφέρονταν ούτε για την ποιότητα της πρώτης ύλης ούτε για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Έτσι, ίδρυσε το κίνημα slow food για να υπερασπιστεί τις τοπικές παραδόσεις, το ποιοτικό φαγητό, την απόλαυση της αυθεντικής γεύσης και τον αργό ρυθμό ζωής.
Από τότε μέχρι σήμερα, η ιδέα του Carlo Petrini έχει εξελιχθεί ραγδαία. Το slow food είναι ένα παγκόσμιο κίνημα, με Πρόεδρο τον Edward Mukiibi, και εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 160 χώρες.
Η καθαρή τροφή ωφελεί την υγεία μας
Αναρωτιέμαι, πώς μπορούμε σε καθημερινή βάση να διεκδικούμε γευστικό και μυρωδάτο φαγητό, καθαρές πρώτες ύλες που καλλιεργούνται και παράγονται με σεβαστό τρόπο και φροντίδα; Θέτω τα ερωτήματά μου στην κα Ευαγγελία Iρίσα Ντεμίρη και ξεκινάμε μια κουβέντα για τον «κόσμο της καθαρής τροφής».
«Μπορεί ο καθένας μας να αρχίσει να αφιερώνει 10-15 λεπτά την εβδομάδα ώστε να ενημερωθεί για την πηγή της πρώτης ύλης και για τον κόπο που κάνει ο αγρότης για να καλλιεργήσει το τρόφιμο. Όλα αυτά θα έπρεπε να ξεκινούν από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.
Είναι χρήσιμο να μάθουμε στα παιδιά μας, με μια γλάστρα που έχουμε στο μπαλκόνι μας, πως καλλιεργούμε π.χ. ένα μαρούλι. Αυτός είναι ο καλύτερος και ο αποτελεσματικότερος τρόπος, για να εκτιμήσουμε σωστά το slow food».
Όταν προσφέρουμε στο σώμα μας θρεπτικές τροφές, πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και μακροθρεπτικά συστατικά, εκείνο θα μας το ανταποδώσει. «Όσο πιο καθαρή είναι η τροφή, τόσο πιο καλά δουλεύει το συκώτι, τα νεφρά, το έντερο και η καρδιά μας.
Να τρως αργά, συνειδητά… Αυτό είναι ευεξία. Να τιμάς το χρόνο που αφιερώνεις για να γευματίσεις, να τιμάς την ποσότητα που καταναλώνεις χωρίς υπερβολές και τέλος, να τιμάς την ποιότητα της τροφής σου, που σε καθιστά ζωντανό και υγιή», λέει η κα Ντεμίρη.
Tρώμε συνειδητά το φαγητό μας
Η ζωή σε γρήγορους ρυθμούς δεν ωφελεί ούτε το σώμα ούτε το πνεύμα μας. Αντίθετα, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία και την υγεία μας. Ο οργανισμός μας επιδιώκει την απόλαυση, και το φαγητό αποτελεί τη βασική πηγή ανατροφοδότησής του.
Γι’ αυτό, θα πρέπει να προσεγγίζουμε την τροφή μας, από τη συλλογή μέχρι την κατανάλωση, συνειδητά.
«Το τεχνολογικά εξελιγμένο περιβάλλον έκανε τις βιομηχανίες τροφίμων να ανθίσουν, με συνέπεια να τρώμε καθημερινά τροφές, οι οποίες καλλιεργούνται γρήγορα και μαζικά, και συχνά είναι εκτός εποχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητά τους.
Αυτό αύξησε την παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις κατά 70%. Αν απομυθοποιήσουμε όλη αυτήν τη βιομηχανοποίηση, αν αρχίσουμε να εκτιμάμε περισσότερο τα αγνά τοπικά προϊόντα και δεν κάνουμε κατάχρηση ποσότητας, τότε η τάση του slow food θα προσεγγίσει θετικά τη διατροφή και την υγεία μας», καταλήγει η κα Ντεμίρη.
Προτάσεις για να εφαρμόσουμε το slow food στην καθημερινότητά μας
· Αγοράστε προϊόντα ελληνικής παραγωγής, όσο αυτό είναι εφικτό.
· Να αποφεύγετε συσκευασμένα αρτοποιήματα, έτοιμα γεύματα από σουπερμάρκετ και παραγγελίες.
· Μην τρώτε με το κινητό στο χέρι ή το laptop ή βλέποντας Netflix, διότι υπό αυτές τις συνθήκες, τρώμε άτσαλα και σε μεγάλη ποσότητα.
· Προμηθευτείτε μια μεγάλη γλάστρα, χώμα και βιολογική κοπριά και φυτέψτε ένα λαχανικό εποχής της αρεσκείας σας. Ενημερωθείτε από το φυτώριο της γειτονιάς σας πως να το καλλιεργήσετε και να το συντηρήσετε και πόσο πρέπει να περιμένετε μέχρι να το καταναλώσετε.
· Ετοιμάστε ένα γεύμα που θα πάρετε σε γυάλινο τάπερ στο χώρο εργασίας σας και αφιερώστε 10 λεπτά για να το φάτε με συνείδηση και ευγνωμοσύνη.