Τα εξωτερικά εμπόδια στην ευτυχία, όπως μια απόλυση, ένας χωρισμός ή μια ξαφνική ασθένεια είναι εύκολο να εντοπιστούν. Τέτοια δυσάρεστα γεγονότα της ζωής, μας κάνουν να δραστηριοποιηθούμε: Κάνουμε αίτηση για μια νέα θέση εργασίας, αρχίζουμε να βγαίνουμε και να φλερτάρουμε ξανά, ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού μας και προσπαθούμε να ανακτήσουμε την υγεία μας.
Όπως για έναν κινηματογραφικό ήρωα, βλέπουμε ότι τα εξωτερικά εμπόδια είναι ένα κάλεσμα για δράση. Μας προκαλούν να κάνουμε πολλές φορές τολμηρές επιλογές και μας ωθούν σε διαφορετικές συνήθειες.
Τα εσωτερικά εμπόδια στην ευτυχία από την άλλη, είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν αφού είναι λιγότερο αισθητά. Συχνά, δεν υφίσταται μια ξαφνική αλλαγή και δεν υπάρχει κάποιο «απτό» εμπόδιο μπροστά μας.
Αυτά, αντίθετα με τα εξωτερικά, οδηγούν σε ανεπίλυτες συγκρούσεις με τον εαυτό μας, παρορμήσεις που δημιουργούν συναισθηματική ένταση, ακόμα και αυτοκαταστροφή.
Έτσι, μπορεί να καταλήξουμε σε συνήθειες που γνωρίζουμε πως μας βλάπτουν για στιγμιαία ικανοποίηση ή ανακούφιση από την εσωτερική μας ένταση. Και όταν δεν ελέγχουμε τις κακές μας συνήθειες, η ευτυχία μας παραμένει άπιαστη…
5 πράγματα που δεν πρέπει να αφήσετε να σας γίνουν συνήθεια
#1 Μνησικακία
Δυσκολεύεστε να συγχωρήσετε; Θυμάστε ακόμα με πικρία πράγματα που σας έκαναν και θυμώνετε;
Τότε πρέπει άμεσα να καταπολεμήσετε αυτόν τον ιό της μνησικακίας που το μόνο που κάνει είναι να σας κατατρώει και να καταστρέφει την ευτυχία σας.
Σταματήστε να χαστουκίζετε τον εαυτό σας περιμένοντας να πονέσει ο άλλος. Προσπαθήστε να συγχωρήσετε και να προχωρήσετε με όποιο τρόπο θεωρείτε πιο βοηθητικό, από το να διαβάσετε ένα σχετικό βιβλίο, να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα μέχρι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, εφόσον δεν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το συναίσθημα.
#2 Συνεχής σύγκριση
Η σύγκριση του εαυτού σας με άλλους μπορεί να παραμορφώσει την εικόνα που έχετε για εσάς και για αυτό που πραγματικά είστε. Η σύγκριση αποτελεί μια παγίδα που οδηγεί σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και αδυναμία προσδιορισμού της μοναδικής σας ταυτότητας. Υπάρχει μεγαλύτερο εμπόδιο ανάπτυξης και εξέλιξης από αυτό;
#3 Στασιμότητα
«Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα», σύμφωνα με το γνωστό ρητό. «Αλλά έσωσε τον άνθρωπο», θα προσθέσουμε εμείς…
Η δημιουργική περιέργεια μας κρατά νέους και ακμαίους. Η παρακολούθηση μαθημάτων, η συμμετοχή σε νέα χόμπι, οι τέχνες και ό,τι μας μαθαίνει καινούρια πράγματα και μας κρατά σε εγρήγορση, αυξάνει τη λαχτάρα μας για ζωή. Αντίθετα, η στασιμότητα «γεννά» μοναξιά και θλίψη.
#4 Παραμέληση του εαυτού
Ο Σαίξπηρ είχε γράψει: «Η υπερβολική αγάπη για τον εαυτό μας δεν είναι τόσο μεγάλη αμαρτία όσο είναι η παραμέληση αυτού».
Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή όχι, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η στασιμότητα που προαναφέραμε, οι καταχρήσεις και άλλες κακές συνήθειες που μπορούν να οδηγήσουν σε σωματική και πνευματική εξασθένηση είναι συχνά αποτέλεσμα της παραμέλησης του εαυτού μας.
Όταν παραμελεί κανείς τον εαυτό του, όλες οι άλλες πτυχές της ζωής του τείνουν να παρακμάζουν.
#5 Απομόνωση
Γιατί οι άνθρωποι είναι πλέον τόσο μόνοι; Φταίει η αποπροσωποποίηση της σύγχρονης κοινωνίας; Φταίει η σταδιακή απώλεια αυτού που λέμε γειτονιά και κοινότητα;
Ό,τι και να φταίει, ένα είναι βέβαιο: Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία και φυσικά «σαμποτάρει» την ευτυχία. Για αυτό στραφείτε στους αγαπημένους σας, τους φίλους και την οικογένειά σας και απολαύστε κάθε λεπτό που περνάτε μαζί.