Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι οι καρδιακές παθήσεις συνδέονται με μια σειρά χρόνιων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της νεφρικής νόσου. Πρόκειται για την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς υπολογίζεται ότι «αφαιρούν» 17,9 εκατομμύρια ζωές τον χρόνο.
Οι μεταβολικές διαταραχές αλλά και η νεφρική νόσος συγκαταλέγονται στους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου ενώ τώρα ερευνητές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποκαλύπτουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι παθήσεις μπορούν να οριστούν ως ένα νέο σύνδρομο που ονομάζουν καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο ή CKM.
Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει επανειλημμένα την σύνδεση μεταξύ των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και της χρόνιας νεφρικής νόσου.
Τα νέα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Circulation με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, την πρόληψη και τη καλύτερη διαχείρισή της.
Τα τέσσερα στάδια του συνδρόμου ξεκινούν από το Στάδιο 0 (χωρίς παράγοντες κινδύνου) και φτάνουν στο Στάδιο 4 (πολλαπλοί παράγοντες κινδύνου), με τους ερευνητές να εστιάζουν στον έλεγχο και την αντιμετώπιση κοινωνικών παραγόντων που θα μπορούσαν να θέσουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο.
Πώς θα αξιολογήσετε τον κίνδυνο
Εάν αναρωτιέστε ή θέλετε να αξιολογήσετε τον κίνδυνο καρδιακής, νεφρικής ή μεταβολικής νόσου, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τέσσερις βασικοί δείκτες υγείας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Το βάρος σας και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
- Το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης.
- Τα λιπίδια (χοληστερόλη).
- Την αιμοσφαιρίνη A1C (επίπεδα σακχάρου στο αίμα).
Πώς επηρεάζουν την υγεία οι κοινωνικοί παράγοντες;
Κατά τον έλεγχο των κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης του νέου συνδρόμου, οι ερευνητές εξέτασαν ζητήματα όπως η οικονομική σταθερότητα, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και το επίπεδο εκπαίδευσης, που όπως επισημαίνουν επηρεάζουν καθοριστικά την ιατρική φροντίδα.
«Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι οι παθήσεις δεν είναι μεμονωμένες και ότι πολλοί από τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου μπορεί να συνυπάρχουν με παράγοντες μεταβολικού συνδρόμου και παράγοντες κινδύνου για νεφρική νόσο» εξηγούν οι ερευνητές.
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο
Μερικές από τις συστάσεις των ειδικών για την θωράκιση της υγείας σας, περιλαμβάνουν:
Ενσωματώστε όσο το δυνατόν περισσότερες θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η απώλεια βάρους (όταν χρειάζεται) μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Κάντε αλλαγές στην διατροφή σας. Καταναλώνετε τακτικά άφθονα τρόφιμα ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα. Εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, προσέξτε τις μερίδες σας και περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη.
Μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία υπάρχουν στο κρέας, στα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Αυξήστε το επίπεδο της φυσικής σας δραστηριότητας. Η άσκηση έχει πολλές διαφορετικές μορφές ανάλογα με το τι σας ταιριάζει καλύτερα. Προσπαθήστε να αφιερώνετε τουλάχιστον 30 λεπτά στην γυμναστική σας, τουλάχιστον πέντε ημέρες κάθε εβδομάδα.
Προσπαθήστε επίσης να αποφεύγετε να περνάτε παρατεταμένες χρονικές περιόδους καθισμένοι. Αντ’αυτού κάντε συχνά διαλείμματα για να σηκώνεστε, να τεντώνεστε ή να κάνετε ήπιες διατάσεις.
Διαχειριστείτε το βάρος σας. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα του σωματικού λίπους.
Κόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού, καρκίνου και πνευμονοπάθειας. Η διακοπή του είναι κομβικής σημασίας για να «θωρακίσετε» την υγεία σας.