Ενώ μπορεί να μην απολαμβάνετε ιδιαίτερα την γυμναστική, αδιαμφισβήτητα μας χαρίζει πολλά οφέλη. Τι κάνουμε λοιπόν όταν θέλουμε να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας αλλά δεν βρίσκουμε το… κίνητρο; Η λύση είναι μία: Αλλάζουμε νοοτροπία.
Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι αγγαρεία. Αν κάνουμε περισσότερες δραστηριότητες από αυτές που μας ευχαριστούν και λιγότερες από αυτές που δεν μας αρέσουν, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να έχουμε μια δια βίου και ουσιαστική σχέση μαζί της.
Πώς θα σταματήσετε να αναβάλλετε την γυμναστική
Μερικές από τις μεθόδους που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:
Ξεκινήστε από κάτι μικρό…
Μπορεί άλλοι να τρέχουν στο μαραθώνιο και να διαγωνίζονται στο CrossFit, αλλά, ως γνωστόν, υπάρχουν και πιο απλοί τρόποι να είστε δραστήριοι και φυσικά να παραμείνετε μακροπρόθεσμα.
Μπορείτε για παράδειγμα να προσθέσετε κίνηση στη μέρα σας:
- Παρκάροντας λίγο πιο μακριά το αμάξι και περπατώντας ως το σπίτι ή τη δουλειά.
- Διανύοντας μεγαλύτερη απόσταση περπατώντας με τα ψώνια στο χέρι.
- Κάνοντας μεγαλύτερες ή περισσότερες βόλτες το σκύλο σας.
- Χρησιμοποιώντας τη σκάλα αντί του ασανσέρ.
- Περπατώντας ενώ μιλάτε στο κινητό.
- Κάνοντας μια βόλτα στο τετράγωνο μετά το μεσημεριανό.
Βρείτε αυτό ακριβώς που σας αρέσει
Ο καλύτερος τύπος άσκησης είναι αυτός που θα κάνετε με ευχαρίστηση και με συνέπεια. Αυτός δηλαδή που θα αντέξει στον χρόνο, χωρίς να σας προκαλεί πλήξη. Εάν μπείτε στη διαδικασία να αναγκάσετε τον εαυτό σας να κάνει ένα είδος άσκησης που δεν απολαμβάνετε πραγματικά, θα «ξεμείνετε» τελικά από κίνητρο και θέληση.
Πώς ακριβώς θα βρείτε τι σας αρέσει;
Μέσα από την δοκιμή διαφορετικών ειδών και τύπων άσκησης. Δοκιμάστε ό,τι υπάρχει στη γειτονιά σας που σας τραβά το ενδιαφέρον, ρωτήστε φίλους, παρακολουθήστε σχετικά βίντεο online και είναι βέβαιο πως κάτι από όλα θα σας ταιριάξει.
Ορίστε τους στόχους σας
Καλό είναι να καθορίσετε στόχους αποτελεσμάτων και στόχους διαδικασίας.
Με απλά λόγια, οι στόχοι που αφορούν το αποτέλεσμα είναι ο μεγάλος και τελικός στόχος ενώ οι δεύτεροι, τα μικρότερα βήματα που πρέπει να εφαρμόσετε για να τον πετύχετε.
Για παράδειγμα, εάν θέλετε να χάσετε βάρος, αυτό αποτελεί τον τελικό σας στόχο – τον στόχο αποτελέσματος. Οι στόχοι διαδικασίας μπορεί να είναι να κάνετε 8.000 βήματα την ημέρα, να τρώτε ένα πρωινό πλούσιο και θρεπτικό, να μειώσετε την πρόσληψη της ζάχαρης κ.λπ.
Ιδανικά, γράψτε κάπου και τους δύο τύπους στόχων. Όταν έχετε ένα λεπτομερές σχέδιο γραμμένο μπροστά σας, είναι πιο πιθανό να το ακολουθήσετε.
Στη συνέχεια, αφού το καταγράψετε, αξιολογήστε πόσο σίγουροι αισθάνεστε ότι μπορείτε να επιτύχετε τον τελικό σας στόχο ανάλογα με τα βήματα της διαδικασίας που έχετε θέσει.
Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, πρέπει να είστε τουλάχιστον 8 στα 10 σίγουροι ότι μπορείτε να επιτύχετε τον τελικό σας στόχο. Γιατί; Γιατί όταν έχετε ένα ρεαλιστικό πλάνο, θα έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και τελικά το κίνητρο θα έρθει πιο εύκολα.
Καλή σας αρχή!