Ένας στους δύο ανθρώπους στον κόσμο θα αναπτύξει μια ψυχική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής του, αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Psychiatry.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διεξήγαγαν πάνω από 150.000 διαπροσωπικές συνεντεύξεις σε 29 χώρες με διαφορετικά επίπεδα πλούτου και ανέλυσαν δεδομένα από άλλες 27, που συλλέχθηκαν μεταξύ 2001 και 2022 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Έρευνα Ψυχικής Υγείας.
«Κάθε ασθένεια ξεκινά από την ψυχή» είχε πει ο Ιπποκράτης. Και 2.500 χρόνια αργότερα αυτή η ρήση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η πανδημία COVID-19 έφερε στο επίκεντρο την παγκόσμια κρίση της ψυχική υγείας.
Το 2019, ένας στους οκτώ ανθρώπους ή 970 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν με κάποια ψυχική διαταραχή, με πιο συχνές τις αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές.
Μέσα σε ένα έτος, εκτιμάται ότι σημειώθηκε αύξηση κατά 26% και 28%, αντίστοιχα.
Τώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμφανίσει τουλάχιστον μια ψυχική διαταραχή μέχρι την ηλικία των 75 ετών.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι πιο συχνές ψυχικές διαταραχές είναι οι διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη ή αγχώδης διαταραχή, και ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων ψυχικών διαταραχών διαφέρει ανάλογα με το φύλο.
Οι τρεις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές μεταξύ των γυναικών
- Κατάθλιψη
- Ειδική φοβία
- Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
Μέση ηλικία εμφάνισης πρώτης ψυχικής διαταραχής για τις γυναίκες: 20 έτη.
Οι τρεις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές μεταξύ των ανδρών
- Κατάχρηση αλκοόλ
- Κατάθλιψη
- Ειδική φοβία
Μέση ηλικία εμφάνισης πρώτης ψυχικής διαταραχής για τους άνδρες: 19 έτη.
Οι διαταραχές της ψυχικής υγείας φαίνεται ότι εμφανίζονται για πρώτη φορά στα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.
Ο εντοπισμός των ψυχικών διαταραχών στα παιδιά, ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολος για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Τα παιδιά διαφέρουν από τους ενήλικες στο ότι βιώνουν πολλές σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές αλλαγές καθώς εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της φυσικής τους ανάπτυξης και εξέλιξης.
Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι περίπου το 30% των νέων υποφέρουν σήμερα από κάποια ψυχική διαταραχή.
Οι διαταραχές που εμφανίζονται συχνότερα στους νέους είναι οι διαταραχές συμπεριφοράς (ιδίως στα αγόρια) και οι συναισθηματικές διαταραχές (στα κορίτσια).
Έρευνα που έγινε σε 470 νέους από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία έδειξε ότι:
- Το 21% από αυτούς έπασχαν από διαταραχή συμπεριφοράς.
- Το 17% έπασχαν από αγχώδη διαταραχή.
- Το 11% είχε ΔΕΠΥ.
- Το 4% έπασχε από διατροφική διαταραχή.
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας νεαρών ενηλίκων ατόμων, τα οποία μπορεί να προκύψουν στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της δεκαετίας των είκοσι ετών, μπορεί να συνίστανται σε δυσκολίες με τους συνομηλίκους, σεξουαλικές ή αναπτυξιακές ανησυχίες, σχολικές ή επαγγελματικές προκλήσεις, οικογενειακές διαφορές κ.ο.κ.
Παλαιότερη ανασκόπηση της Εθνικής Έρευνας για τη χρήση ναρκωτικών και την υγεία από τη Διοίκηση Υπηρεσιών Κατάχρησης Ουσιών και Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ (SAMHSA) επιβεβαιώνει ότι η έναρξη των περισσότερων προβλημάτων ψυχικής υγείας συμβαίνει στη νεαρή ενήλικη ζωή, καθώς τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν ανησυχίες όπως προβληματική ψυχολογική δυσφορία, μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια και προβλήματα κατάχρησης αλκοόλ ή ουσιών σε υψηλότερα ποσοστά από ό,τι τα ενήλικα άτομα ηλικίας 26 έως 34 ετών.