Σε όλους μας έχει τύχει να χάσουμε τον ύπνο μας είτε λόγω άγχους είτε λόγω υπερέντασης. Εάν όμως δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή να κοιμηθείτε χωρίς διακοπές καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζετε αϋπνία, που σύμφωνα με τους ειδικούς επηρεάζει περισσότερο από το 30% των ενηλίκων παγκοσμίως. Τα άτομα με αϋπνία συχνά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης, η νεφρική νόσος και οι γαστρεντερικές διαταραχές. Πώς επηρεάζεται όμως η καρδιά;
Μελέτες στο παρελθόν έχουν επισημάνει ότι η αϋπνία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενώ άλλες δεν δείχνουν την εν λόγω συσχέτιση. Αυτά τα αντιφατικά ευρήματα θέλησαν να ξεκαθαρίσουν οι ερευνητές της νέα μετά-ανάλυσης, που δημοσιεύθηκε στο PLoS One.
Στα πλαίσια της έρευνάς τους, μελέτησαν δεδομένα ιατρικών βάσεων για να συντάξουν μια ολοκληρωμένη μετά-ανάλυση και να δουν εάν τα δεδομένα των τελευταίων 20 ετών μπορεί να υποδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ της αϋπνίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 21 μελέτες που περιλάμβαναν περίπου 389.000 άτομα με αϋπνία και περισσότερα από 2 εκατομμύρια υγιή άτομα. Οι συμμετέχοντες στις μελέτες παρακολουθήθηκαν από 3 έως 20 έτη ενώ έπρεπε να είναι τουλάχιστον 18 ετών ή μεγαλύτεροι.
«Πηγή» πολλών δεινών η αϋπνία
Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα και συνέκριναν υγιή άτομα με άτομα που αντιμετώπιζαν αϋπνία, οι ερευνητές ανέφεραν ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της αϋπνίας και ορισμένων δυσμενών συμβάντων υγείας.
Όπως επισημαίνουν τα άτομα με αϋπνία είχαν 53% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια σε σύγκριση με υγιή άτομα.
Η αϋπνία συνδέθηκε επίσης με σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιακής προσβολής. Πιο συγκεκριμένα τα άτομα με αϋπνία είχαν 48% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν αϋπνία.
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν ότι τα άτομα με αϋπνία είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιοδήποτε είδος καρδιαγγειακής νόσου ενώ είχαν και 14% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από κάθε αιτία.
Γιατί βλάπτει την καρδιά
Η αϋπνία επηρεάζει δυσμενώς την υγεία της καρδιάς πιθανότατα μέσω ενός συνδυασμού μηχανισμών, όπως η αύξηση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, η απορρύθμιση της δραστηριότητας του αυτόνομου νευρικού συστήματος και η αύξηση της συστημικής φλεγμονής, αναφέρουν οι ερευνητές.
Εμφανίζεται συνήθως και με την αποφρακτική άπνοια ύπνου, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, συμπληρώνουν. Επιπλέον η αϋπνία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης, ενός ακόμη παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
Για να μην χάνετε τον ύπνο σας
Για να αποφύγετε τις άγρυπνες νύχτες, οι ερευνητές προτείνουν να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες ύπνου.
Πιο συγκεκριμένα προσπαθήστε να διατηρείτε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή, σκοτεινή και ήσυχη, αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, κοιμηθείτε την ίδια ώρα καθημερινά, ασκηθείτε τακτικά κατά την διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε τον απογευματινό ύπνο, ακόμα κι εάν είναι σύντομος.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα γεύματά σας σε τακτικές ώρες και αποφύγετε το βαρύ ή μεγάλο δείπνο, που μπορεί προκαλέσει δυσπεψία και να αναστατώσει τελικά τον ύπνο σας. Ακολουθήστε μια ρουτίνα που σας βοηθά να χαλαρώσετε και να εκτονώσετε την ένταση της ημέρας ή το στρες πριν να ξαπλώσετε.