Σύμφωνα με την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, γύρω στα 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπέρταση και περίπου 10 εκατομμύρια χάνουν τη ζωή τους από αυτήν κάθε χρόνο.
Η υπέρταση είναι η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως και το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 50% των ασθενών δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν, επισημαίνει η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η αρτηριακή υπέρταση είναι μία χρόνια πάθηση κατά την οποία σημειώνεται συστηματική αύξηση συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης.
Είναι, ουσιαστικά, η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος.
Αρτηριακή υπέρταση εμφανίζουν τα άτομα στα οποία είτε η συστολική τους πίεση καταγράφεται ≥ 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου, είτε η διαστολική τους είναι ≥ 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου, όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Εάν παραμείνει αρρύθμιστη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια.
Μπορεί να προκαλέσει, επίσης, καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και απώλεια όρασης.
Η σχέση της αρτηριακής πίεσης με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι γραμμική, δηλαδή όσο μεγαλύτερη η αρτηριακή πίεση τόσο μεγαλύτερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.
Επιπλέον ο καρδιαγγειακός κίνδυνος που διατρέχει ο υπερτασικός ασθενής διαφοροποιείται ανάλογα με την παρουσία ταυτόχρονα και άλλων παραγόντων κινδύνου (όπως το κάπνισμα, η υπερλιπιδαιμία, το κληρονομικό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, οι διαταραχές μεταβολισμού του σακχάρου, η παχυσαρκία).
Το πρόβλημα είναι ότι η υπέρταση, πολύ συχνά, δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Και για το λόγο αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, όταν έχουν ήδη συμβεί κάποιες επιπλοκές.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στους ενήλικες μπορεί να οδηγήσει στην πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία της υπερτασικής νόσου.
Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, ειδικά για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, στα οποία ανευρίσκονται πολλαπλοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (άτομα με κληρονομικότητα, υπέρβαροι ασθενείς, καπνιστές, άτομα με αυξημένα λιπίδια αίματος).
Όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου συγκεντρώνονται σε έναν ασθενή τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος που διατρέχει για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια.
Η ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την πρώιμη ανίχνευση της υπέρτασης σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά και για τον εξατομικευμένο καθορισμό των επιπέδων της πίεσης που πρέπει να έχει το κάθε άτομο ξεχωριστά, ανάλογα με τη συνολική κατάσταση της υγείας του.
Η σημασία της πρόληψης
Υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με την αξία της πρόληψης στην εμφάνιση της υπέρτασης, μέσω της αποφυγής επιβαρυντικών παραγόντων κινδύνου και με την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και άσκησης.
Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος της εκδήλωσης της υπέρτασης μπορεί να μειωθεί μέσω:
- Μειωμένης πρόσληψης αλατιού.
- Διατροφής πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα.
- Αποφυγής κατάχρησης αλκοόλ.
- Τακτικής σωματικής δραστηριότητας.
- Διατήρησης φυσιολογικού σωματικού βάρους.
- Αποφυγής του καπνίσματος.
Η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι καταλυτική τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Μάλιστα, θα μπορούσε σύμφωνα με έρευνα να μειώσει την αρτηριακή πίεση, όσο και ένα μεμονωμένο αντιυπερτασικό φάρμακο. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να επιτευχθούν με τον συνδυασμό δύο ή περισσότερων αλλαγών στον τρόπο ζωής.