Γιατί όταν χτυπάμε φροντίζουμε να θεραπεύσουμε τις πληγές μας αμέσως, αλλά δεν κάνουμε το ίδιο για τα ψυχικά μας τραύματα;
Ακριβώς όπως και με τους τραυματισμούς στο σώμα, όταν παραμελούμε τα συναισθήματά μας, αυτά μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία μας.
Γενικά, οι άνθρωποι τείνουν να καταστέλλουν ασυνείδητα έντονα συναισθήματα, ειδικά εκείνα που συνδέονται με δυσφορία, είναι άβολα ή συνδέονται με δυσάρεστες εμπειρίες.
Κι επειδή, συχνά, περιγράφουμε τον θυμό, τον εκνευρισμό, την θλίψη, τον φόβο και την απογοήτευση ως «αρνητικά» ή πιστεύετε ότι οι υπόλοιποι γύρω σας μπορεί να σας επικρίνουν για αυτά, είναι λογικό η πρώτη σας αντίδραση να είναι να τα κρύψετε κάτω από το «χαλί».
Το πρόβλημα είναι ότι, στην πραγματικότητα, τα συναισθήματά σας έχουν μεγαλύτερη ισχύ όταν δεν τα αποδέχεστε. Με απλά λόγια, δεν μπορείτε να τα «ξεφορτωθείτε» μέχρι να επιτρέψετε στον εαυτό σας να τα αισθανθεί.
Κι ενώ οι αντιπερισπασμοί μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική αντιμετώπισης του πόνου βραχυπρόθεσμα, όταν αποφεύγετε εντελώς να νιώσετε και να επεξεργαστείτε τα επώδυνα συναισθήματα, είναι σαν να βάζετε «τρικλοποδιά» στον μελλοντικό εαυτό σας.
Αυτό που αγνοείται απλά θα κινηθεί υπογείως και θα περιμένει έως ότου ένα άσχετο γεγονός το πυροδοτήσει για να βγει στην επιφάνεια.
Κι εκείνη τη στιγμή μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί αντιδράτε υπερβολικά σε μια φαινομενικά ασήμαντη κατάσταση – η οποία στην ουσία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σας.
Το χειρότερο σενάριο είναι ότι συναισθήματά σας μπορεί να συσσωρευτούν, σχηματίζοντας ένα μαύρο σύννεφο που απλώνεται από πάνω σας, με κίνδυνο την εμφάνιση κατάθλιψης ή άγχους.
Από την άλλη, ούτε η υπερανάλυση του πώς και γιατί συνέβη ένα δυσάρεστο γεγονός θα βοηθήσει. Όταν διογκώσουμε το πρόβλημα στη σκέψη μας, είναι σαν να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη… συναισθηματική φωτιά.
Ο μόνος τρόπος να χάσουν τα συναισθήματα τη δύναμή τους είναι να τα αποδεχτείτε και να τα βιώσετε
Το να έχετε το πάνω χέρι, δε σημαίνει να τα «εκφοβίζετε» για να «υποταχθούν», αλλά να τα αναγνωρίζετε και να τα «αγκαλιάζετε» με καλοσύνη.
Σκεφτείτε τα συναισθήματά σας σαν σήματα που σας λένε αν κάτι λειτουργεί ή όχι στη ζωή σας.
Η παρατήρηση των αρνητικών συναισθημάτων όταν αυτά προκύπτουν αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό σημάδι, καθώς σας δίνει την δυνατότητα να τα κατονομάσετε και να τα επεξεργαστείτε με υγιείς τρόπους.
Για παράδειγμα, το να νιώθετε θυμό ή απογοήτευση μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεστε μια αλλαγή. Αν δεν αλλάξετε την κατάσταση ή τα μοτίβα συμπεριφοράς που τα προκαλούν, θα συνεχίσετε να έχετε τα ίδια προβλήματα.
Η κατάκτηση της ευτυχίας περνά μέσα και από αρνητικά συναισθήματα
Μην ξεχνάτε ότι τα συναισθήματα δεν υπόκεινται στους νόμους της λογικής ή στην ηθική κρίση. Κι ούτε έχετε τη δύναμη να τα επιλέξετε. Μπορείτε όμως να βρείτε το θάρρος να τα ελέγξετε.
Ο έλεγχος και η καλλιέργεια των συναισθημάτων είναι πυλώνας της ευτυχίας μας.
Κι αν πιστεύατε ότι το να είστε ευτυχισμένοι σημαίνει να νιώθετε μόνο θετικά συναισθήματα, η έρευνα αποδεικνύει ότι κάνετε λάθος.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology, η ευτυχία είναι κάτι παραπάνω από το να νιώθει κανείς απλώς ευχαρίστηση και να αποφεύγει τον πόνο.
«Η ευτυχία έχει να κάνει με το να βιώνουμε εμπειρίες που έχουν νόημα και αξία, πράγμα που περιλαμβάνει τα όποια συναισθήματα θεωρούμε κατάλληλα να έχει κάθε φορά.
Τελικά, όλα τα συναισθήματα μπορεί να είναι θετικά σε ορισμένες συνθήκες και αρνητικά σε άλλες, άσχετα από το αν είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα», καταλήγουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.