Tο φαγητό και ιδιαιτέρως τα αρτοσκευάσματα τύπου τυρόπιτας, ζαμπονοτυρόπιτας απ’ έξω δεν είναι η καλύτερη διατροφική επιλογή. Μια τυρόπιτα, για παράδειγμα, περιέχει αρκετό αλάτι, κακά κορεσμένα λιπαρά και φυσικά πολλές θερμίδες.
Ωστόσο δεν παύει να είναι μια πρακτική επιλογή, ειδικά για εσάς που κινείστε αρκετά στον δρόμο. Αυτό λοιπόν που θα σας συμβούλευα είναι να μην την επιλέγετε κάθε ημέρα αλλά δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Παράλληλα, αν γίνει η σωστή επιλογή τυρόπιτας, μπορείτε να γλιτώσετε πολλά λιπαρά και θερμίδες.
Η τυρόπιτα από σφολιάτα, για παράδειγμα, είναι η χειρότερη επιλογή. Πέρα από τα υλικά που μπαίνουν μέσα, η ζύμη σφολιάτας από μόνη της περιέχει πολλά λιπαρά (συνήθως από το βούτυρο ή άλλα φυτικά λίπη) τα οποία σε μεγάλο ποσοστό είναι κορεσμένα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να αυξάνονται οι θερμίδες της ζύμης, αφετέρου να υποβαθμίζεται η διατροφική της αξία, καθώς τα κορεσμένα λιπαρά σχετίζονται σήμερα με σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 100 γραμμάρια φύλλο σφολιάτας μπορεί να περιέχουν 395 θερμίδες, 24,60 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά κορεσμένα. Αν προστεθούν και τα υλικά της εκάστοτε γέμισης (τυρί κ.ά.), τότε αυξάνεται σημαντικά το περιεχόμενο σε θερμίδες, λιπαρά και αλάτι της πίτας.
Κατά συνέπεια, μια έτοιμη τυρόπιτα από σφολιάτα μπορεί να αποδίδει μέχρι και 500 θερμίδες!
Τι να προτιμήσουμε για το φαγητό στην δουλειά
Αυτό που θα σας πρότεινα λοιπόν είναι να επιλέγετε μια τυρόπιτα με φύλλο κρούστας ή χωριάτικο φύλλο.
Εχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από τη σφολιάτα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 100 γραμμάρια φύλλο κρούστας περιέχουν 256 θερμίδες, ενώ αν το φύλλο είναι χωριάτικο 293 θερμίδες και πολύ λιγότερα λιπαρά από τη σφολιάτα.
Για ακόμη πιο υγιεινό αποτέλεσμα μπορείτε να φτιάχνετε μία φορά την εβδομάδα μια σπιτική πίτα (ακόμη και με έτοιμο φύλλο) και να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα. Μπορείτε να παίρνετε μαζί σας στη δουλειά ένα με δύο κομμάτια για κάποιες ημέρες και να συνδυάζετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
*Ο κ. Χάρης Γεωργακάκης είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Είναι αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.