Ο φόβος της εγκατάλειψης, η επιθυμία να είμαστε αποδεκτοί, η αβεβαιότητα ως προς το τι είναι σωστό να κάνουμε και τι όχι όταν κάποιος ξεπερνά τα όρια που έχουμε θέσει είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να μας κάνουν να διστάζουμε να τα κάνουμε πιο αυστηρά.
Σε μια διαδικασία αναθεώρησής τους, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα όρια, δεν είναι κάτι που θέτουμε μια φορά οριστικά και αμετάκλητα.
Χρειάζονται τακτικά αναπροσαρμογές, ανάλογα με το περιβάλλον που βρισκόμαστε και τη φάση της ζωής μας.
Και είναι λογικό. Καθώς η ζωή εξελίσσεται και οι σχέσεις προχωρούν, έτσι και τα όριά μας τροποποιούνται και προσαρμόζονται αναλόγως.
Θα υπάρξουν στιγμές που θα θέλετε να τα χαλαρώσετε και άλλες που θα πρέπει να τα «σφίξετε».
Για να διαπιστώσετε επί του παρόντος εάν τα όριά σας λειτουργούν, δώστε βάση στα ακόλουθα σημάδια που μαρτυρούν πως μάλλον είναι η στιγμή να αναθεωρήσετε και να τα κάνετε πιο σταθερά, προκειμένου να διαφυλάξετε την ευημερία σας.
5 σημάδια που μαρτυρούν πως πρέπει να βάλετε πιο αυστηρά όρια
#1 Λέτε «ναι» σε ό,τι σας ζητηθεί
Ίσως έχετε υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις σας ή η αυτοεκτίμησή σας εξαρτάται από το εάν τα άτομα στην ζωή σας θεωρούν ότι είστε… υπερήρωας.
Η ανάληψη και η διεκπεραίωση πολλών υποχρεώσεων και εργασιών μπορεί να φαίνεται ωραία, τουλάχιστον στην αρχή.
Όλοι μιλούν για εσάς και τις ικανότητές σας, όλοι με κάποιο τρόπο νιώθετε να σας θαυμάζουν ή αν δεν το κάνουν ήδη, είναι σχεδόν βέβαιο πως η αναγνώριση είναι κοντά.
Κάθε φορά όμως που λέτε «ναι» σε κάτι, στην πραγματικότητα λέτε «όχι» σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, όταν συμφωνείτε να βοηθήσετε έναν φίλο σε κάτι, χάνεται ο χρόνος που θα περνούσατε με τον σύντροφο ή και τα παιδιά σας.
Όταν συμφωνείτε να αναλάβετε έναν μεγάλο φόρτο εργασίας στη δουλειά που ξέρετε θα σας αναγκάσει να δουλέψετε ως αργά, είναι σαν να λέτε «όχι» στην αυτοφροντίδα και τη χαλάρωση.
Το να είστε φιλότιμοι, δεν είναι βεβαίως κακό. Το να λέτε όμως σε όλα «ναι», πιθανότατα στην πορεία της ζωής θα γυρίσει εις βάρος σας.
#2 Ζητάτε συγγνώμη για πράγματα που δεν είναι δικό σας λάθος
Η έλλειψη ορίων μπορεί να σας κάνει να ζητάτε συγγνώμη για τα συναισθήματα των άλλων, ακόμα κι αν δεν τα προκαλέσατε εσείς.
Μην αναλαμβάνετε σε τέτοιο βαθμό την ευθύνη για ό,τι νιώθουν οι γύρω σας.
Όταν βάζετε καλύτερα όρια, δείχνετε στους ανθρώπους ότι σέβεστε πρώτα από όλα τον εαυτό σας. Κι αυτοί με τη σειρά τους, πιθανότατα θα σας δείξουν μεγαλύτερο σεβασμό.
#3 Αναλώνεστε στα παράπονα
Όταν παραπονιέστε στον σύντροφό σας για έναν συνάδελφό σας, αυτό είναι πιθανότατα ένα σημάδι ότι πρέπει να θέσετε πιο σωστά όρια στη δουλειά.
Αντιστοίχως, όταν χάνετε χρόνο να παραπονιέστε συνεχώς για τη μαμά ή την αδερφή σας, ίσως χρειάζονται πιο υγιή όρια στο σπίτι.
Όταν νιώθετε ότι οι άνθρωποι παραβιάζουν τη ζωή σας, μπορείτε είτε να το αποδεχτείτε είτε να κάνετε κάτι για αυτό. Επιλέγοντας το δεύτερο, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και πιο ευτυχείς κάθε μέρα.
#4 Χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας
Όταν αισθάνεστε ότι δεν σας σέβονται, μπορεί να είστε ευερέθιστοι, να χάνετε την ψυχραιμία σας συχνά και μερικές φορές, ο θυμός σας μπορεί να έχει τον λάθος παραλήπτη.
Αν για παράδειγμα νιώθετε ότι σας πιέζουν όλη μέρα στη δουλειά, μπορεί να μιλήσετε με αγένεια στον υπάλληλο του καταστήματος που θα ψωνίσετε κάτι μετά ή στους οικείους σας.
Αναρωτηθείτε λοιπόν πού χρειάζεται να θέσετε πιο αυστηρά όρια και φροντίστε να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο σε ό,τι σας ηρεμεί.
#5 Κατηγορείτε μονίμως τους άλλους (και για όλα)
Είτε κατηγορείτε τον σύντροφό σας είτε τον συνάδελφό σας ότι σας κατέστρεψε τη μέρα, η ευθύνη αυτή υποδηλώνει ότι άλλοι άνθρωποι έχουν το «πάνω χέρι» στη ζωή σας.
Μόλις αποδεχτείτε την ευθύνη που εσείς οι ίδιοι έχετε για το χρόνο σας, με ποιον τον ξοδεύετε, το πώς γενικά λειτουργείτε στις σχέσεις σας, θα δείτε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να θέσετε όρια και πως είναι τελικά στο χέρι σας να δημιουργήσετε σε όλα τα επίπεδα, ένα πιο υγιές περιβάλλον γύρω σας.