Παρά τον καταιγισμό πληροφοριών οι απορίες μας για τις βιταμίνες είναι πολλές. Ποια είναι η αλήθεια; Πόσο σημαντικές είναι; Φτάνει μόνο η διατροφή; Πότε χρειαζόμαστε συμπληρώματα; Οι απαντήσεις ακολουθούν.
1 Βιταμίνες: μικρές ποσότητες αλλά ζωτικής σημασίας
Είναι απαραίτητες. Απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες και συμμετέχουν σε βασικές, ζωτικής σημασίας διεργασίες του οργανισμού.
Είναι αναντικατάστατες και συμβάλλουν στη ζωή των κυττάρων, στην ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των ιστών, του μεταβολισμού, του δέρματος, των μυών, των μαλλιών και σε πολλά άλλα.
2 Πόσες βιταμίνες υπάρχουν
Οι βιταμίνες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις υδατοδιαλυτές και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Στις υδατοδιαλυτές συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12), το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C.
Στις λιποδιαλυτές συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες A, D, E και K.
3 Τι θα πάθω αν μου λείψει μια βιταμίνη
Ακόμα και μικρή ή οριακή έλλειψη κάποιας βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει σημαντικά συμπτώματα, τα οποία εξαρτώνται από τη βιταμίνη η οποία βρίσκεται σε έλλειψη. Από εύκολη κόπωση, απώλεια μνήμης, τριχόπτωση, ξηροδερμία μέχρι σοβαρή αναιμία μπορεί να είναι κάποιες από τις συνέπειες έλλειψης βιταμινών.
4 Τι ποσότητα από κάθε βιταμίνη χρειαζόμαστε καθημερινά
Αυτό καθορίζεται από τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις.
Πρόκειται για τη minimum ποσότητα από κάθε βιταμίνη που απαιτείται να λαμβάνει ένας οργανισμός προκειμένου να είναι υγιής. Η ποσότητα αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τον βαθμό της φυσικής δραστηριότητας και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
5 Ποιοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε βιταμίνες
Υπάρχουν ορισμένες ομάδες πληθυσμού στις οποίες οι ανάγκες για πρόσληψη βιταμινών είναι αυξημένες. Αυτές είναι:
• Ατομα με διαπιστωμένες ελλείψεις σε κάποια ή κάποιες βιταμίνες.
• Οι καπνιστές.
• Οι ηλικιωμένοι.
• Οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν.
• Οι αθλητές
• Οι χορτοφάγοι και τα άτομα που απέχουν από ζωικά προϊόντα.
• Ατομα υπό αυστηρή δίαιτα.
6 Πώς θα πάρω την ποσότητα βιταμινών που χρειάζομαι
Η διατροφή αποτελεί τον κυριότερο τρόπο για να παίρνουμε καθημερινά τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε.
Συνδυαστικά και εφόσον η διατροφή μας δεν επαρκεί ή απαιτείται να είναι συγκεκριμένη για λόγους υγείας, μπορούμε να προσλάβουμε βιταμίνες μέσα από πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού και του διαιτολόγου μας.
7 Πότε χρειάζομαι συμπλήρωμα βιταμινών
Πολλές φορές στην πράξη η ύπαρξη μιας ισορροπημένης διατροφής, με πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα, με αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων κ.λπ. δεν είναι για πολλούς εφικτό να συνδυαστεί λόγω των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας.
Στην περίπτωση αυτή η διατροφή θα μπορούσε να ενισχυθεί με τη χρήση κάποιου πολυβιταμινούχου διατροφικού συμπληρώματος.
Τα συμπληρώματα βιταμινών θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία, που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση της καθημερινής διατροφής. Φυσικά σε περίπτωση έλλειψης κάποιας βιταμίνης η λήψη της μέσω συμπληρώματος είναι αναγκαία.
8 Χρειάζονται όλοι τα ίδια συμπληρώματα βιταμινών;
Οπως δεν υπάρχει διατροφή για κάθε πρόβλημα υγείας δεν υπάρχουν και συμπληρώματα που να ταιριάζουν ή να είναι για όλους. Αυτό αξιολογείται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε οργανισμού και ενδεχόμενες ελλείψεις οι οποίες πρέπει να καλυφθούν.
9 Ποιες οι προδιαγραφές για να είναι ασφαλή τα συμπληρώματα
Οταν μιλάμε για ασφαλή συμπληρώματα διατροφής μιλάμε πάντα για ήπια συμπληρώματα, που περιέχουν μη φαρμακευτικές δόσεις βιταμινών και φυσικά είναι εγκεκριμένα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
10 Ποιον να συμβουλευτώ για να πάρω ή όχι μια βιταμίνη
Ο γιατρός σε συνεργασία με τον διαιτολόγο – διατροφολόγο θα σας πουν αν πρέπει ή όχι να πάρετε ένα συμπλήρωμα και ποιο.
Θα αξιολογηθεί πρώτα η κατάσταση υγείας και τυχόν ελλείψεις από τον γιατρό, ενώ παράλληλα θα συνεκτιμηθεί η διατροφική σας κατάσταση, το αν τρώτε σωστά και αν λαμβάνετε μέσα από τις διατροφή σας τις βιταμίνες που χρειάζεστε.