Θέλετε να χάσετε τα περιττά κιλά; Έχουμε καλά νέα για τους πρωινούς τύπους, αλλά όχι τόσο για τα «νυχτοπούλια»…
Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, αποκαλύπτει ότι το μυστικό για την απώλεια βάρους είναι η ενασχόληση με μέτρια έως έντονη άσκηση μεταξύ 7 π.μ. και 9 π.μ.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Franklin Pierce παρατήρησαν ότι τα άτομα που γυμνάζονταν νωρίς το πρωί είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) και περιφέρεια μέσης, ενώ έκαναν, γενικά, πιο καθιστική ζωή από τους άλλους συμμετέχοντες.
Επιπλέον, οι πρωινοί τύποι έτειναν να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τους βραδινούς.
«Προγραμματίστε την άσκησή σας πριν σας αποσπάσουν την προσοχή τα τηλεφωνήματα ή υποχρεώσεις της ημέρας», προτείνει η ερευνητική ομάδα.
Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northumbria στην Αγγλία, όσοι αθλούνταν πριν φάνε πρωινό έκαιγαν περισσότερο σωματικό λίπος μέχρι και κατά 20%, σε σχέση με εκείνους που προπονούνταν άλλες ώρες της ημέρας.
Επειδή όμως τα επίπεδα ενέργειας μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, είναι σημαντικό να «ακούτε» το σώμα σας και να σέβεστε τις ανάγκες του, δίχως να το πιέζετε υπερβολικά, μιας και η γυμναστική μετά την κατανάλωση πρωινού για ορισμένους μπορεί να είναι εξίσου αποδοτική.
Τι άλλα οφέλη έχει η πρωινή γυμναστική;
Έρευνες δείχνουν ότι η πρωινή άσκηση μας χαρίζει ενέργεια που διαρκεί όλη την ημέρα.
Συγκεκριμένα, προωθεί την έκκριση ενδορφινών, των ορμονών που μας προκαλούν το αίσθημα της ευεξίας και της καλής διάθεσης, καθώς εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, η οποία προκαλεί νευρικότητα και στρες.
Ερευνητικά δεδομένα από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) αναφέρουν ότι η πρωινή προπόνηση μπορεί, επίσης, να ωφελήσει την καρδιά και να μας προστατεύσει από την υπέρταση.
Κι αν δεν μπορώ να κάνω γυμναστική το πρωί;
Το πρόγραμμα της εργασίας σας και τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ενέργειάς σας καθορίζουν, συνήθως, την ώρα της ημέρας που θα επιλέξετε να κάνετε προπόνηση.
Η απογευματινή ή βραδινή άσκηση είναι πιο βολική για τους πολυάσχολους ανθρώπους ή εκείνους με νυχτερινό χρονότυπο (ανθρώπους, δηλαδή, που προτιμούν να ξυπνούν αργότερα και νιώθουν πιο δραστήριοι τις βραδινές ώρες).
Για παράδειγμα, το να κάνετε μια βόλτα το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να εκτονώσετε την ένταση της ημέρας, να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να μειώσει το στρες, ειδικά μετά τη δουλειά.
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι το μυϊκό σύστημα και τα οξειδωτικά συστήματα του σώματός μας επηρεάζονται από τον κιρκάδιο ρυθμό μας. Μάλιστα, η μέγιστη δραστηριότητά τους φαίνεται να είναι αργά το απόγευμα.
Ελεγχόμενος από ορμόνες στο σώμα, ο κιρκάδιος ρυθμός υπαγορεύει σωματικά και συμπεριφορικά πρότυπα όπως ο ύπνος, η διάθεση, ο μεταβολισμός και η θερμοκρασία του σώματος.
Σύμφωνα με μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Κλινική Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία και δημοσιεύτηκε στο Diabetologia, την επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, όσοι έκαναν γυμναστική αργά το απόγευμα σημείωσαν αυξημένη μυϊκή δύναμη και μεταβολική λειτουργία των σκελετικών μυϊκών κυττάρων.
Παράλληλα, παρουσίασαν μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και λιγότερο ηπατικό λίπος.