Η αϋπνία ως γνωστόν οδηγεί σε κούραση, ανησυχία και εκνευρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Και βεβαίως αυτές δεν είναι οι μόνες επιπτώσεις, αρκεί να σκεφτούμε το πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε επαρκώς και ποιοτικά και όλα τα οφέλη που ο ύπνος μας προσφέρει.
Μακροπρόθεσμα λοιπόν, ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, ακόμη και πρόωρου θανάτου. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε τι ακριβώς είναι αυτό που τον διακόπτει.
Διαβάστε επίσης: Στρες: Πώς επηρεάζει την πέψη;
4 πιθανοί λόγοι που σας κρατούν ξύπνιους το βράδυ
#1 Ίσως είναι θέμα ηλικίας
Μεγαλώνοντας, ο κιρκάδιος ρυθμός ή πιο απλά ο κύκλος ύπνου-εγρήγορσης μπορεί να αλλάξει κατά πολύ, σύμφωνα με τους ειδικούς, και αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.
#2 Μπορεί να φταίει ο τρόπος ζωής σας
Μία από τις κοινές αιτίες του διαταραγμένου ύπνου είναι ο τρόπος ζωής του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να προσέχετε τις ακόλουθες συνήθειες:
- Κατανάλωση αλκοόλ
Ένα ποτό το βράδυ μπορεί να φαίνεται πως σας βοηθά να κοιμηθείτε, αλλά μπορεί να διακόψει τον ύπνο σας τη νύχτα και να σας προκαλέσει συχνοουρία.
- Βαρύ γεύμα
Το να ξαπλώνετε με γεμάτο στομάχι μπορεί να προάγει την καούρα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να αποκοιμηθείτε και να παραμείνετε ήσυχοι τη νύχτα.
- Ενδιάμεσος ύπνος
Το μεσημέρι πάρτε έναν υπνάκο αν θέλετε αλλά όχι για ώρες…
- Κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης
Η καφεΐνη στον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά μπλοκάρει μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται αδενοσίνη και μας βοηθά να κοιμηθούμε.
#3 Μήπως κάποια φαρμακευτική αγωγή;
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινό ξύπνημα.
Ρωτήστε το γιατρό σας εάν το φάρμακό σας μπορεί να είναι ο ένοχος και εάν μπορείτε να το παίρνετε κάποια άλλη ώρα ή να το αντικαταστήσετε με άλλο που δεν θα επηρεάζει τον ύπνο σας.
#4 Ή κάποιο θέμα υγείας
Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να σας κλέψουν τον ύπνο. Ο χρόνιος πόνος επίσης. Το δυνατό ροχαλητό και οι σύντομες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να είναι σημάδια ότι έχετε υπνική άπνοια, η οποία προκαλεί σύντομες παύσεις στην αναπνοή και οδηγεί σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Και τι κάνουμε με την αϋπνία;
Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να ζείτε χωρίς την κατάλληλη ξεκούραση. Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας εάν αισθάνεστε ότι παρεμβαίνει στον ύπνο σας και βεβαίως, επειδή οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, μιλήστε με το γιατρό σας.
Επιπλέον, προσπαθήστε να:
- Ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
- Αποφεύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν φως και διεγείρουν τον εγκέφαλο (τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο).
- Ξαπλώνετε σε έναν ήσυχο, σκοτεινό και δροσερό χώρο.
- Ασκήστε τακτικά (αλλά όχι πριν τον ύπνο).