Γνωρίζαμε ότι η πίεση επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες – διατροφή, άγχος και άλλες συνθήκες υγείας – με πρόσφατη έρευνα να προσθέτει τον καιρό στον κατάλογο.
Νέα έκθεση, που παρουσιάστηκε στο φετινό επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την υπέρταση, αποκαλύπτει ότι ο ψυχρός καιρός δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την καρδιά σας.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται στο κρύο. Μάλιστα, η πίεση των συμμετεχόντων με υπέρταση αυξήθηκε έως και 1,7 mmHg το χειμώνα, σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς μήνες.
Διαβάστε επίσης: Υγεία: Πώς την επηρεάζει ο φθινοπωρινός καιρός
«Τα άτομα με υπέρταση ή τιμές κοντά στο εύρος της υπέρτασης, μπορεί να ωφεληθούν από τη βελτίωση της σωματικής δραστηριότητας και των διατροφικών προτύπων κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε να αντισταθμιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τις εποχιακές μεταβολές της αρτηριακής πίεσης», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ρόμπερτ Μπ. Μπαρέτ, του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Η υπέρταση είναι μια κατάσταση, που εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες και να μειώσει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά.
Πώς αλλάζει η αρτηριακή μας πίεση κατά τη χειμερινή περίοδο
Η παρατεταμένη έκθεση σε κρύο, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού της αγγειοσυστολής, αυξάνει την συγκέντρωση του αίματος στον πυρήνα του σώματος, αυξάνοντας έτσι και την αρτηριακή πίεση του οργανισμού.
Η συσσώρευση του αίματος στον πυρήνα του σώματος και λιγότερο στην περιφέρεια, αυξάνει το έργο της καρδιάς (αυξημένη αρτηριακή πίεση).
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αρνητικές επιπτώσεις σε πληθυσμό με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά νοσήματα, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της νόσου κατά τους χειμερινούς μήνες.
Προηγούμενες έρευνες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, έχουν συνδέσει το χειμώνα με περισσότερους θανάτους από καρδιακή προσβολή και καρδιακές παθήσεις.
Η σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και της θνησιμότητας δεν είναι ίδια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς οι ηλικιωμένοι είναι η πληθυσμιακή ομάδα που φαίνεται να πλήττεται περισσότερο.