Την Κυριακή με «ΤΟ ΒΗΜΑ»
Η μεγάλη προσφορά για όλη την οικογένεια συνεχίζεται!
Το ανανεωμένο
ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
με το κύρος της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ.
Μην χάσετε τον τρίτο τόμο αυτή την Κυριακή με τo γράμμα: E’
εγγαστρίμυθος, εγγενής, εγγάθειρκτος, εγκαλών, εγγειοβελτίωση, έγια μόλα, ειρμός, εκδίπλωση, εκλεκτορικός, εκνέφωση, εκτραχηλισμός, ελλόγιμος, επιτήδειος, εστραγκόν, ευλογοφάνεια, ευπροσήγορος, ευθύβολος, ευρωλιγούρης, ευρωομόλογο, ευρώπουλο, ευρωφοβικός, εφετζής
Οκτώ πολυτελείς σκληρόδετοι τόμοι.
3 εκατομμύρια λέξεις. 103 γνωστικοί τομείς.
Ενας οδηγός της Ελληνικής Γλώσσας που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.
Το πιο γνήσιο και ενημερωμένο πλήρες λεξικό από το Α ως το Ω,
για τη νεοελληνική γλώσσα όπως διαμορφώθηκε σήμερα, με χιλιάδες νεολογισμούς, νέα λήμματα και σημασίες.
· Ερμηνεία
· Ετυμολογία
· Προφορά
· Γραμματικές πληροφορίες
· Κλιτικά παραδείγματα
· Σημασία & χρήση
· Συνώνυμα & αντώνυμα
· Στερεότυπες / Ιδιωματικές εκφράσεις
Μία πολυσήμαντη εκδοτική προσφορά σε 8 πολυτελείς, σκληρόδετους τόμους.
Με το κύρος της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ.
«Το Βήμα» προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών σε 8 καλαίσθητους τόμους οι οποίοι εμπεριέχουν 75.000 λήμματα και σταθερές λεξικές συνάψεις. Πρόκειται για ένα πολύχρωμο μωσαϊκό της σημερινής γλώσσας, η ζωντάνια και εκφραστική πληρότητα της οποίας αποτυπώνεται με σχεδόν 3 εκατομμύρια λέξεις-ψηφίδες.
Βασικός στόχος υπήρξε από το ένα μέρος η ανάδειξη του λεξιλογικού πλούτου της Νεοελληνικής και από το άλλο η παροχή όλων των απαραίτητων πληροφοριών για την κατάκτησή της από φυσικούς ομιλητές και την εκμάθησή της από ξένους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν πλήρως και να παράγουν με την απαραίτητη ποιότητα λόγου γραπτά και προφορικά κείμενα, τα οποία καλύπτουν ποικίλες επικοινωνιακές ανάγκες. Πόσοι, άραγε, γνωρίζουν τι σημαίνουν οι λέξεις αναρή, βαριατρική, γουανίνη, εγκαλλώπισμα, κίβι, μετενέργεια, πολέντα, σκαλάθυρμα, χρωματίνη, ωτία; Γι’ αυτό χρειαζόμαστε όλοι, ιδιαίτερα οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, και όχι μόνο οι φιλόλογοι, δύο με τρία διαφορετικά λεξικά, να κρίνουμε, να συγκρίνουμε και να κάνουμε τις δικές μας επιλογές.
Λεξιλογικός πλούτος: Η πρόκληση των νεολογισμών
Η βασικότερη καινοτομία του Χρηστικού Λεξικού είναι ότι η κατάρτιση του λημματολογίου έγινε με αξιοποίηση εκτενών έντυπων και ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων και μηχανών αναζήτησης, ξεκινώντας από μηδενική βάση. Ο λεξιλογικός πλούτος της Νεοελληνικής αποτυπώνεται με την αναλυτική παρουσίαση 5.000 νεολογισμών που βρήκαν πρώτη φορά τη θέση τους σε νεοελληνικό λεξικό.
Το «σωστό» και το «λάθος» στη γλώσσα
Οι έννοιες «ορθό» και «εσφαλμένο» αναθεωρούνται πλήρως με βάση την πραγματική χρήση η οποία τελικά διαμορφώνει τους κανόνες. Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι το ουσιαστικό λάθος χρησιμοποιείται κανονικά σε θέση επιθέτου: λάθος άνθρωπος σε λάθος θέση, πήρα λάθος λεωφορείο. Οποιος πει το «σωστό» πήρα λανθασμένο λεωφορείο, θα προκαλέσει μάλλον θυμηδία. Οι σημασίες του τέως «μέχρι πριν από λίγο καιρό» και του πρώην «για ιδιότητα που ανήκει στο παρελθόν» δεν είναι χρονικά ακριβώς προσδιορίσιμες με αποτέλεσμα να συμπίπτουν ως προς την παρελθοντολογική δήλωση. Δεν υπάρχει «χρονόμετρο» βάσει του οποίου θα μπορούσε να καθοριστεί πότε ένας βασιλιάς, πρωθυπουργός, υπουργός, βουλευτής, δήμαρχος είναι πρώην ή τέως.
Σε πολλά λήμματα υποδεικνύονται έμμεσα συχνά λάθη, με κατάλληλα παραδείγματα και σχόλια. Στο λήμμα υπάρχω παρατίθεται το κλιτικό παράδειγμα των υπαρχουσών λύσεων, διακριτική υπόμνηση ότι είναι απαράδεκτο λάθος το συχνά γραφόμενο «των υπαρχόντων λύσεων». Στο τηλεφωνώ υπάρχει το παράδειγμα τηλεφωνήστε μου (από το τηλεφω-νή-σετε), υποδηλώνοντας ότι το «τηλεφωνείστε» είναι λάθος. Το ευχαριστώ όλους όσους είναι συχνότερο, ιδίως στον προφορικό λόγο, από το όλους όσοι, και νομιμοποιείται πλήρως, αφού η έλξη του αναφορικού είναι πανάρχαια. Τα συχνά λάθη της ρηματικής άποψης (σύγχυση διάρκειας-συνοπτικότητας) γίνονται αντιληπτά με κατάλληλα παραδείγματα: Κατέβαλλε κανονικά το ενοίκιο κάθε μήνα, αλλά: Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια (= προσπάθησε πολύ).
Επιμύθιο
Το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών λειτουργεί συγχρόνως ως γραμματική και ως συντακτικό, καθώς παρέχει για κάθε λήμμα όλες τις απαραίτητες μορφολογικές και συντακτικές πληροφορίες που χρειάζεται όποιος θέλει να παράγει προφορικό και γραπτό λόγο που να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην εκάστοτε επικοινωνιακή περίσταση. Με τις λεπτομερείς, εξάλλου, σημασιολογικές και υφολογικές διακρίσεις των λέξεων που επισημαίνονται σ’ αυτό το λεξικό, όποιος το συμβουλεύεται καλλιεργεί τη γλώσσα και το ύφος του, αναδεικνύοντας την ποιότητα της σκέψης και τη γνησιότητα των συναισθημάτων του, επομένως τη μοναδικότητα της προσωπικότητάς του.
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης
Ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι Ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Γενικός συντονιστής, συντάκτης και επιμελητής του Χρηστικού Λεξικού.
Mαζί
Harper’s Bazaar
Το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο
Η κλασική ομορφιά και ο δυναμισμός της Τέιλορ Χιλ αναδεικνύουν τα κυρίαρχα σύνολα της σεζόν. Ρούχα για φθινοπωρινές αποδράσεις. Συνέντευξη: Μέσα από τα μάτια του Γιάννη Στάνκογλου.
Ακόμη
Επετειακή έκδοση:
Κείμενα που ξεχώρισαν από τις Μαθητικές Εφημερίδες 11 πόλεων.
Και
ΒHMAgazino