Η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού κατά την άφιξη στον προορισμό σας θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις του τζετ λαγκ, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Chaos.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern και το Ινστιτούτο Santa Fe στο Νέο Μεξικό λένε ότι το να τηρούμε ένα τακτικό πρόγραμμα φαγητού όταν ταξιδεύουμε σε νέα ζώνη ώρας μπορεί να βοηθήσει στην αναπροσαρμογή των εσωτερικών ρολογιών του σώματός μας.
Αντίθετα, τα ακανόνιστα προγράμματα γευμάτων και τα σνακ μέχρι αργά το βράδυ μπορούν να τα αποπροσανατολίσουν.
Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Το νο.1 αντικείμενο που πρέπει να έχετε μαζί στις διακοπές
Παλαιότερη μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, δείχνει ότι η αποχή από το φαγητό για ένα μέσο διάστημα 16 ωρών (συμπεριλαμβανομένης της πτήσης) μπορεί να βοηθήσει στον ταχύτερο επαναπρογραμματισμό του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού στη νέα ώρα.
Για καλύτερα αποτελέσματα, οι επιστήμονες προτείνουν να κρατήσετε την όρεξή σας για την άφιξη, αποφεύγοντας τα σνακ που σερβίρονται κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Επιπλέον μπορείτε να δοκιμάσετε και μια σύντομη προπόνηση, καθώς είναι γνωστό ότι η γυμναστική λειτουργεί ως φυσικό διεγερτικό για την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας, αποτελώντας ταυτόχρονα μια αποτελεσματική τεχνική αυτορρύθμισης.
Σύμφωνα με προηγούμενη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology, η άσκηση μεταξύ 1 και 4 μ.μ. της τοπικής ώρας μπορεί να μετακινήσει την ώρα ύπνου και αφύπνισης νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Εν τω μεταξύ, η άσκηση μεταξύ 7 και 10 μ.μ. συνεπάγεται ότι η ώρα για ύπνο και η ώρα αφύπνισης μετακινούνται αργότερα μέσα στην ημέρα.
Τι είναι το τζετ λαγκ
Eιδικοί στους τομείς των ταξιδιών και της υγείας ορίζουν το jet lag ως «τον αποσυγχρονισμό μεταξύ του εσωτερικού ανθρώπινου κιρκαδικού συστήματος και του χρόνου στον νέο προορισμό».
Ως αποτέλεσμα, πολλά από τα ψυχολογικά, φυσιολογικά και συμπεριφορικά μας πρότυπα πέφτουν σε αντίθεση με την τοπική ώρα του προορισμού μας.
Το σώμα έχει γενικούς ρυθμούς που αποτελούν τη βάση της φυσιολογίας μας και υπαγορεύουν πράγματα όπως οι ορμόνες, ο μεταβολισμός.
O κιρκάδιος ρυθμός είναι σαν το κύριο ρολόι που είτε ελέγχει είτε επηρεάζει αυτούς τους ρυθμούς του σώματος.