Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να τα βγάλουμε πέρα όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ.
Εκτός από τη σωματική και ψυχική μας υγεία, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε αποφάσεις, την κρίση μας, τα κίνητρά μας, την αντίληψή μας, την επικοινωνία μας, την παραγωγικότητά μας, ακόμη και τον συντονισμό μας.
Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Πόσο επιβλαβές είναι να κοιμόμαστε με το φως ανοιχτό;
Όταν οι άγρυπνες νύχτες γίνουν συνήθεια, τότε αρχίζουμε να μιλάμε για «χρέος» ύπνου.
Τι είναι το «χρέος» ύπνου;
Το «χρέος» ύπνου αναφέρεται στη διαφορά μεταξύ της ποσότητας ύπνου που χρειάζεται το σώμα σας και του πόσο κοιμάστε στην πραγματικότητα.
Σκεφτείτε τον ύπνο ως πίστωση για τον εγκέφαλο. Όταν κοιμάστε λιγότερο, ο τραπεζικός σας λογαριασμός αρχίζει να μειώνεται. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, μπορεί να συσσωρεύσετε χρέος.
Για να μειώσετε αυτό το χρέος, πρέπει να το αποπληρώσετε με περισσότερο ύπνο.
Με την πάροδο του χρόνου, το χρόνιο «χρέος» ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, οι ενήλικες χρειάζονται κάθε μέρα 7-9 ώρες «ποιοτικού ύπνου», ο οποίος περιλαμβάνει τη φάση του βαθύτερου ύπνου.
Οι άνθρωποι που ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας μπορεί να έχουν έλλειψη αυτής της φάσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από υπέρταση και αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα καρδιοπάθειας.
Από την άλλη, οι ενήλικες που κοιμούνται καλά προστατεύουν περισσότερο την καρδιά τους, καθώς αντιμετωπίζουν 42% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation της American Heart Association.
Γι’ αυτό σήμερα το βράδυ κοιμηθείτε λίγο πιο νωρίς και μην ξεχάσετε να τραβήξτε τις κουρτίνες και να σβήσετε όλα τα φώτα, καθώς η έκθεση ακόμα και σε μέτριο φωτισμό κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου βλάπτει την καρδιαγγειακή σας λειτουργία και αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη το επόμενο πρωί, σύμφωνα με έρευνα του Northwestern Medicine.