Πιθανότατα έχετε ακούσει ήδη για την ωφέλιμη δράση που έχει η γυμναστική τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Οι ειδικοί μάλιστα μας το έχουν δηλώσει ξεκάθαρα κατά καιρούς: Εάν ελπίζετε να περιορίσετε τους πόνους καθώς μεγαλώνετε, το να παραμείνετε ενεργοί είναι κομβικής σημασίας.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθείτε απαραιτήτως εξαντλητικές, δύσκολες ή πολύωρες προπονήσεις. Εάν ο στόχος σας είναι η υγιής γήρανση, τότε μπορείτε να τον καταφέρετε πιο εύκολα και διασκεδαστικά.
Τι προσέχουμε όταν κάνουμε γυμναστική για να μεγαλώσουμε υγιείς
Για να ζήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο και καλά, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όσον αφορά την γυμναστική. Πιο συγκεκριμένα:
Εστιάστε στην λειτουργικότητα
Διαφορετικές προπονήσεις μπορεί να μας βοηθήσουν με διαφορετικούς τρόπους, όπως οι προπονήσεις υψηλής πρόσκρουσης για παράδειγμα που ενισχύουν την αντοχή των οστών. Αλλά τίποτα δεν είναι τόσο χρήσιμο για την υγιή γήρανση όσο η λειτουργική φυσική κατάσταση.
Διαβάστε επίσης: Γυμναστική με βάρη: Με πόσα λεπτά διάλλειμα παραμένει αποτελεσματική;
Αυτός ο όρος σημαίνει ουσιαστικά να γυμνάζεστε με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύεται η δύναμή σας, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις κινήσεις που κάνετε στην καθημερινή ζωή.
Και δεν έχει σημασία εάν είναι cardio ή μυϊκή ενδυνάμωση. Εάν οι προπονήσεις σας χαρίζουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων τότε είναι λειτουργικές. Αυτές οι προπονήσεις συνήθως εστιάζουν στην ευελιξία και την ισορροπία, τα οποία είναι βασικά συστατικά της υγιούς γήρανσης, καθώς βοηθούν στην πρόληψη πτώσεων και τραυματισμών.
Οι λειτουργικές ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθούν σε καθημερινές κινήσεις, όπως το να σηκωθείτε από την θέση του αυτοκινήτου ή να κατεβείτε με ασφάλεια τις σκάλες.
Η συχνότητα παίζει ρόλο
Δεν είναι μόνο το πώς κινείστε αλλά και πόσο χρόνο αφιερώνετε στην κίνηση.
Οι ειδικοί συνιστούν να ακολουθείτε τις συστάσεις που ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία: 150 έως 300 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας άσκησης όλη την εβδομάδα και προοδευτική προπόνηση αντίστασης (γνωστή και ως προπόνηση δύναμης) με στόχο όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες δύο φορές την εβδομάδα.
Προτιμήστε την ποικιλία
Για καλύτερα αποτελέσματα αλλά και αυξημένη ποιότητα ζωής, αποφύγετε να κάνετε τον ίδιο τύπο άσκησης ξανά και ξανά. Αντίθετα, προτιμήστε την ποικιλία στις προπονήσεις σας.
Ακόμα κι αν αυτό που αγαπάτε περισσότερο είναι το περπάτημα, πιέστε τον εαυτό σας να δοκιμάσει ένα μάθημα γιόγκα ή να ανεβαίνετε στο ποδήλατο για μια σύντομη βόλτα μια φορά στο τόσο.
Αυτό διασφαλίζει ότι κινείτε το σώμα σας σε όλα τα επίπεδα κίνησης και διατηρείτε καρδιά, πνεύμονες και μυς υγιή και δυνατά.