Υλικά
460 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180ml. νερό, χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ταχίνι
Για επικάλυψη
280 γρ. σουσάμι
300ml. νερό
100 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το χλιαρό νερό με την μαγιά και την διαλύουμε, προσθέτουμε την ζάχαρη σκεπάζουμε.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και κάνουμε λακκούβα.
Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά το ταχίνι και το βούτυρο.
Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα 3-4 λεπτά να ενωθούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο.
Την χωρίζουμε σε 10 κομμάτια (ανάλογα πόσο λεπτά ή χοντρά τα θέλουμε).
Στο μεταξύ έχουμε ζεστάνει το νερό (2 φλιτζάνια) με τη ζάχαρη, να λιώσει.
Αφήνουμε το νερό να κρυώσει καλά.
Πλάθουμε ένα ένα κομμάτι σε μπαστούνι λεπτό, και το κλείνουμε σε κουλούρι.
Πατάμε την ένωση να κολλήσει καλά. Βουτάμε ένα ένα κουλούρι στο νερό με τη ζάχαρη και το κυλάμε σε μπόλικο σουσάμι.
Τοποθετούμε τα κουλούρια σε λαδωμένη λαμαρίνα αραιά, γιατί φουσκώνουν.
Τα σκεπάζουμε και τ’ αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200º C στον αέρα, για 15 λεπτά, να ροδίσουν και να ξεροψηθούν.