Από λογαριασμούς στα social media μέχρι τραπεζικούς λογαριασμούς, υπηρεσίες αλλά και το ίδιο το κινητό μας, η ζωή μας πλέον είναι γεμάτη, εκτός από χαρές και λύπες, με on ή offline «μοναδικούς» κωδικούς πρόσβασης.
Αυτή η σχεδόν καθημερινή διαδικασία τού να τους θυμόμαστε όλους είναι, πέραν από απαιτητική, σχεδόν ανέφικτη αφού ο ανθρώπινος εγκέφαλος αδυνατεί, όσο κι αν πασχίζει, να τους απομνημονεύσει.
Με τα τουλάχιστον 100 passwords που ο μέσος άνθρωπος σήμερα σύμφωνα με έρευνες καλείται να θυμάται, είναι λογικό να καταλήγει στο password fatigue, στο αίσθημα δηλαδή της εξάντλησης εξαιτίας των τόσο πολλών κωδικών που αναγκάζεται να επαναφέρει στη μνήμη του.
Το «χάος» των κωδικών
Η πλειονότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών, για να διασφαλίσουν την πολυπόθητη κυβερνοασφάλεια, απαιτεί από τους χρήστες να χρησιμοποιούν σύνθετους κωδικούς πρόσβασης βάζοντας συγκεκριμένους κανόνες ως προς το μέγεθος και το περιεχόμενο αυτών (τα γνωστά αλφαριθμητικά σύμβολα, τους λατινικούς χαρακτήρες, κεφαλαία και μικρά γράμματα κ.τ.λ.).
Παράλληλα (και σαν αποτέλεσμα αυτού), οι κωδικοί αυτοί είναι κυριολεκτικά παντού γύρω μας. Από μικρές ατζέντες, χαρτάκια που εναγωνίως ψάχνουμε στην τσάντα μας μέχρι αμέτρητα post it στην πόρτα του ψυγείου ή στην οθόνη του υπολογιστή.
Και κάπως έτσι μπαίνει σιγά-σιγά στη ζωή μας το «password fatigue» ή αλλιώς, «password chaos». Επιπλέον, κάπως έτσι γινόμαστε η… χαρά των χάκερ αφού τελικά οι πιο πολλοί από εμάς, εξαντλημένοι πια, καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλα!
Κι αν όχι ακριβώς τον ίδιο, μια μικρή παραλλαγή αυτού ή κάτι πολύ απλό, όπου μας επιτρέπεται, όπως μια κοινή ακολουθία αριθμών ή και γραμμάτων σε σημαντικούς κωδικούς ασφαλείας (π.χ. για την πρόσβαση στο κινητό και στο e-banking).
Ετσι, αποβάλλουμε τον κόπο της «έμπνευσης» ενός μοναδικού, περίπλοκου κωδικού κάθε φορά αλλά κυρίως το άγχος της απομνημόνευσης. Και ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το 91% των ανθρώπων γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους που αυτή η τακτική συνεπάγεται, πάνω από το 61% εξακολουθεί να επαναχρησιμοποιεί τους ίδιους.
Ισως δεν θα κουραζόμασταν τόσο εάν…
Χρησιμοποιούσαμε:
Διαχειριστές κωδικών πρόσβασης
Οπως υποδηλώνει το όνομα, οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης είναι εφαρμογές που αποθηκεύουν με ασφάλεια, οργανώνουν και διαχειρίζονται τα «κλειδιά» μας για την πρόσβαση στις διάφορες υπηρεσίες ώστε να μη χρειάζεται να τα θυμόμαστε. Ετσι, με τη χρήση ενός (όντως) μοναδικού κωδικού μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε όλους.
Εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης
Χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να πληκτρολογούμε κωδικούς όπου αυτό είναι εφικτό. Παραδείγματα συνδέσεων χωρίς κωδικό πρόσβασης περιλαμβάνουν: δακτυλικά αποτυπώματα, αναγνώριση προσώπου και έλεγχο ταυτότητας μέσω SMS ή email.
Ενα κρυφό αρχείο
Να αποθηκεύσουμε όλους τους κωδικούς σε ένα αρχείο στον υπολογιστή ή στο κινητό και να το «κλειδώσουμε» με ένα και μόνο password.