Τα τελευταία χρόνια – όλο και περισσότερο – ερχόμαστε όλοι σε άμεση ή έμμεση επαφή με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα άνοιας. Αυτή η συνάντηση – ειδικά όταν βρισκόμαστε στη μέση ηλικία – μας θυμίζει ακόμα περισσότερο τη σημασία που έχει το να φροντίζουμε τον εγκέφαλο μας ώστε να παραμείνει υγιής.
Υπάρχουν όμως τόσες πληροφορίες, τόσες έρευνες, επιστημονικά δεδομένα, αλλά και συμβουλές ή συσχετίσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία του εγκεφάλου μας. Ποιες πρέπει να ακούσουμε; Σε ποιες πρέπει να δώσουμε το μεγαλύτερο βάρος;
Μήπως η απάντηση βρίσκεται στο τι τρώμε, στο πόσο αλκοόλ πίνουμε ή δεν πίνουμε, στα σταυρόλεξα που λύνουμε; Στο βιβλίο της με τίτλο «Save Your Brain», η δρ Ginni Mansberg – για να μας λύσει όλες αυτές τις απορίες – μίλησε με 22 ειδικούς από ολόκληρο τον κόσμο, ψάχνοντας τις σημαντικότερες συμβουλές για τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου. Να τι έμαθε:
Τακτική άσκηση
Ολοι οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της άσκησης. Και δεν εννοούν άσκηση ήρεμη, περιστασιακή και υποτονική αλλά συχνή και τουλάχιστον μέτριας έντασης.
Μάλιστα προτείνουν να επιδιδόμαστε σε όλα τα είδη της άσκησης, όπως αερόβια, ενδυνάμωση με βάρη, αντιστάσεις, γιόγκα, αλλά και χόμπι που μπορούν να μας κρατήσουν ενεργητικούς και δραστήριους μέχρι μεγάλη ηλικία, όπως για παράδειγμα η κηπουρική.
Φυσικά και η σημασία του τακτικού, καθημερινού περπατήματος παραμένει εξέχουσας σημασίας.
Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Η υγεία της καρδιάς και όλων των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου που πρέπει να ελέγχονται και να διατηρούνται σε καλά επίπεδα είναι πολύ σημαντικές παράμετροι για να διατηρείται και ο εγκέφαλος υγιής με τη σειρά του.
Και η διανοητική υγεία περνάει από το στομάχι;
Οι περισσότεροι ειδικοί προσέχουν τι τρώνε και κάποιοι λίγοι είναι υπερπροσεκτικοί όσον αφορά τη διατροφή τους.
Γενικά προτείνουν μια πλούσια μεσογειακή διατροφή με πολλά θαλασσινά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά και λιγότερο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ αρκετοί προτιμούν τη διαλειμματική διατροφή, που επιτρέπει να τρώμε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και τις υπόλοιπες όχι (για παράδειγμα 8 ώρες τρώμε και 16 όχι) ή και τη νηστεία κάποιες ημέρες της εβδομάδας.
Αλλωστε το χαμηλό σωματικό βάρος εκτός των άλλων σχετίζεται με την προοπτική της μακροζωίας.
Κάπνισμα, αλκοόλ και άλλες κακές συνήθειες
Το κάπνισμα δεν συμπεριλαμβάνεται στις συνήθειες κανενός ειδικού στον εγκέφαλο όπως και καμία άλλη κατάχρηση.
Οσον αφορά το αλκοόλ, προσπαθούν να το καταναλώνουν με μέτρο και να το εντάσσουν σε κάποιο πλαίσιο, για παράδειγμα όταν βρίσκονται σε εκδηλώσεις, για να συνοδεύσουν τα γεύματά τους, σε εξόδους κλπ..
Επίσης, προσπαθούν τα ποτά που καταναλώνουν να είναι κατανεμημένα σε διάφορες ημέρες της εβδομάδας και του μήνα.
Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ο εγκέφαλός μας;
Η εξασφάλιση επτά έως οκτώ ωρών ποιοτικού ύπνου κάθε νύχτα είναι το ζητούμενο για όλους τους ειδικούς. Οσοι έχουν πρόβλημα με τον ύπνο τους προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν και να το διευθετήσουν με διάφορους τρόπους, όπως είναι για παράδειγμα η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT).
Δεν σταματάμε να εξασκούμε το μυαλό μας μέχρι τα βαθιά γεράματα
Η εκγύμναση του μυαλού είναι εξίσου σημαντική με την εκγύμναση του σώματος. Φυσικά, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, όλοι αυτοί οι ειδικοί έχουν ήδη το πάνω χέρι σε αυτό. Πολλοί εξ αυτών εξηγούν και τη σημασία του διαλογισμού και της ανάγνωσης βιβλίων.
Η κοινωνική ζωή και δραστηριότητα είναι επίσης πολύ σημαντικές για αυτή τους την προσπάθεια.
Και μάλιστα οι περισσότεροι προσπαθούν να συνεχίζουν να είναι ενεργοί και να εργάζονται όσο και αν μεγαλώνουν. Οι νευροεπιστήμονες τονίζουν επίσης τη σημασία της οικογένειας και την επαφή με τα παιδιά και τα εγγόνια, που αποτελούν σταθερή πηγή χαράς και έμπνευσης.
Τι λένε για τα συμπληρώματα διατροφής;
Οσοι χρησιμοποιούν συμπληρώματα συμφωνούν κυρίως για τη βιταμίνη D, την οποία λαμβάνουν για να διατηρούν τα οστά τους υγιή και όχι συγκεκριμένα για την υγεία του εγκεφάλου τους.
Γενικά τονίζουν ότι δεν υπάρχουν ούτε μαγικά φίλτρα ούτε μυστηριώδεις θεραπείες. Η υγεία του εγκεφάλου, όπως και του σώματος, καθώς και η μακροζωία βασίζονται σε πολύ απλές επιλογές, όπως αυτές που λένε συνεχώς ως συμβουλές οι γιατροί για όλα τα θέματα υγείας.
Μερικές φορές μας φαίνονται απλοϊκές ή τετριμμένες, αλλά η αλήθεια είναι ότι λειτουργούν και ότι υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για αυτό.
Βιβλιογραφία: Dr. Ginni Mansberg, «Save Your Brain», Murdoch Books.