Σιγά σιγά μπαίνουμε στο φθινόπωρο και επανερχόμαστε στις βασικές διατροφικές μας συνήθειες. Η ισορροπημένη διατροφή που είναι «πλούσια» σε λαχανικά είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διατηρήσετε το βάρος σας σε ένα υγιές εύρος σε κάθε εποχή και να απαλλαγείτε από τα κιλά των διακοπών.
Επιπλέον, τα λαχανικά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ευεργετικές φυτικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν από χρόνιες παθήσεις.
Μερικές από τις καλύτερες επιλογές που θα σας βοηθήσουν, περιλαμβάνουν:
#1 Σπαράγγια
Τα σπαράγγια έχουν λίγες θερμίδες και είναι «πλούσια» σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σπαράγγια περιέχει 3,6 γραμμάρια (g) φυτικών ινών, με μόλις 40 θερμίδες.
Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την απώλεια βάρους, επειδή αφομοιώνονται αργά, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώνετε φυσικά λιγότερες θερμίδες χωρίς να νιώθετε στέρηση.
Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν επίσης την πέψη και συμβάλλουν στην ομαλή κινητικότητα του εντέρου.
Μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά ή μαγειρεμένα.
#2 Σπανάκι
Με περίπου 91% περιεκτικότητα σε νερό, το σπανάκι έχει λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Τρία φλιτζάνια ωμό σπανάκι παρέχουν 2 g φυτικών ινών και 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, με μόλις 20 θερμίδες.
Μια μερίδα τριών φλιτζανιών καλύπτει επίσης πάνω από το 300% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Κ, το 28% σε βιταμίνη C και το 47% σε βιταμίνη Α.
Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο ευέλικτα φυλλώδη λαχανικά και μπορεί να προστεθεί σε smoothies, να σοταριστεί ως συνοδευτικό ή να σερβιριστεί ως σε σαλάτα.
#3 Καρότα
Τα καρότα είναι ένα σνακ χαμηλών θερμίδων με μια ικανοποιητική τραγανή γεύση. Περιέχουν επίσης φυσικά σάκχαρα που μπορούν να προσθέσουν μια ήπια, γλυκιά γεύση στα πιάτα.
Ένα φλιτζάνι ωμές φέτες καρότου περιέχει 3,4γρ. φυτικών ινών για μόλις 50 θερμίδες. Μάλιστα, σε επιστημονική μελέτη η συχνή κατανάλωση καρότου συνδέθηκε με μειωμένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.
Επιπλέον, τα καρότα είναι πλούσια σε καροτενοειδή αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν συσχετίσει υψηλότερα επίπεδα βήτα-καροτίνης στο αίμα με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρκίνου και θνησιμότητας.