Το στρες επηρεάζει διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες, αλλά ποιοι υποφέρουν περισσότερο; Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cells Reports λέει οι άνδρες.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όταν υποβλήθηκαν σε στρες, ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα σε αρσενικά ποντίκια υπέστησαν αλλαγές. Αντίθετα, τα κύτταρα αυτά παρέμειναν αμετάβλητα στα θηλυκά ποντίκια.
Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα κύτταρα εμφάνιζαν αυξημένη ευπάθεια στο στρες. Η πιο αξιοσημείωτη διάκριση παρατηρήθηκε σε ένα εγκεφαλικό κύτταρο γνωστό ως ολιγοδενδροκύτταρο.
Διαβάστε επίσης: «Bιταμίνη S»… Μήπως σας λείπει;
Το κύτταρο αυτό βοηθά τα νευρικά κύτταρα και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.
Το χρόνιο στρες έκανε ολόκληρη τη δομή και την έκφραση του ολιγοδενδροκυττάρου στους άνδρες να αλλάξει, επηρεάζοντας την αλληλεπίδρασή του με τα κοντινά νευρικά κύτταρα.
Αντίθετα, τα θηλυκά ολιγοδενδροκύτταρα δεν παρουσίασαν καμία σημαντική αλλαγή, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά τους.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, όταν πρόκειται για καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με το άγχος, από την κατάθλιψη έως τον διαβήτη, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η μεταβλητή του φύλου, καθώς τα εγκεφαλικά κύτταρα ανταποκρίνονται διαφορετικά στο στρες», τονίζουν οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Weizmann και το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Max Planck.
Πώς απαντά ο ανθρώπινος εγκέφαλος στο στρες
Η απόκριση στο στρες είναι ο τρόπος με τον οποίο το μυαλό και το σώμα μας ανταποκρίνονται σε μια αντιληπτή απειλή. Εξυπηρετεί μια εξελικτική λειτουργία καθώς έχει σχεδιαστεί για να μας προστατεύει και να μας κρατά ασφαλείς, λένε οι ειδικοί.
Ωστόσο, οι συνθήκες της σύγχρονης ζωής μπορεί να δημιουργήσουν με διάφορους τρόπους αυτό το αίσθημα της απειλής, ακόμα και όταν δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
Κάθε απόκριση μπορεί να είναι διαφορετική και υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι, η πάλη, η φυγή και το πάγωμα. Ο «στόχος» τους όμως, είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να επαναφέρει το σώμα σας στην ασφάλεια.
Η απόκριση της πάλης
Πρόκειται για μια κατάσταση όπως το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται για να προετοιμάσει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει μια επικείμενη απειλή.
Ο καρδιακός σας ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να ανέβουν και μπορεί να αισθάνεστε ένταση. Η συγκεκριμένη απόκριση μπορεί να εμφανιστεί ως επιθετικότητα ή ευερεθιστότητα χωρίς προφανή αιτία.
Η απόκριση της φυγής
Όπως και με την απόκριση της πάλης, η «φυγή» περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το ένστικτο μας τονίζει ότι πρέπει να «ξεφύγουμε» από την απειλή.
Μπορεί να εμφανιστεί ως ανησυχία, έντονες σκέψεις που δεν μπορείτε να αποφύγετε και υπερένταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να αλλάζουν δουλειά και σχέσεις και ακόμη και να μετακινούνται από πόλη σε πόλη όταν ενεργοποιείται η συγκεκριμένη απόκριση.
Η απόκριση του παγώματος
Τέλος, υπάρχει και η απόκριση στο στρες με «πάγωμα» («freeze»). Αντί για μια κατάσταση υπερδιέγερσης, τα άτομα με αυτήν την αντίδραση θα εισέλθουν σε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ενεργοποίηση, μούδιασμα, αποσύνδεση και απάθεια.
Ο στόχος με το «πάγωμα» είναι να «αποσυνδεθούμε» από το σώμα μας ώστε να μην βιώσουμε συνειδητά την απειλή.