Λέγεται ότι η προτίμηση στα καυτερά φαγητά φανερώνει φλογερή και τολμηρή ιδιοσυγκρασία. Αν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους σας έχουμε καλά νέα:
Οι πικάντικες τροφές μειώνουν κατά 14% τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με έρευνα της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών.
Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη Κ για υγιές αναπνευστικό σύστημα
Επίσης, έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.
Συγκεκριμένα τα καυτερά φαγητά βοηθούν…
Στην απώλεια βάρους
Τα καυτερά ενεργοποιούν τον μεταβολισμό. Όσοι τρώνε καυτερά αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι και έχουν λιγότερες λιγούρες για αλμυρές, λιπαρές και γλυκές τροφές.
Την καρδιά
Καλά νέα για τους λάτρεις του τσίλι, καθώς η καυτερή πιπεριά μπορεί να είναι το «κλειδί» για την υγεία της καρδιάς.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι τα συστατικά που προσδίδουν στις κόκκινες πιπεριές την καυτερή τους γεύση, μπορούν να μειώσουν την υψηλή πίεση του αίματος, καθώς και την υψηλή χοληστερίνη, αποτελώντας έτσι μια ασπίδα προστασίας για την καρδιά.
Συγκεκριμένα, οι καυτερές πιπεριές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μέσω της μείωσης των επιπέδων της LDL «κακής» χοληστερόλης και της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος.
Η καψαϊκίνη ερευνάται από τους επιστήμονες για την ικανότητά της να αντιμετωπίζει προβλήματα του κυκλοφορικού, σκλήρυνσης των αρτηριών και ανώμαλου καρδιακού ρυθμού.
Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν έναν εντυπωσιακά μακρύ κατάλογο αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι γνωστό ότι προλαμβάνουν τη γήρανση.
Το στομάχι
Η καψαϊκίνη σκοτώνει το ελικοβακτήριο του πυλωρού το οποίο εντοπίζεται στο στομάχι και προκαλεί έλκη.
Ασιατική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν κυρίως κινέζικα φαγητά, τα οποία περιέχουν λιγότερη καψαϊκίνη, εμφάνιζαν έλκη με τριπλάσια συχνότητα από όσους προτιμούσαν την Ινδική κουζίνα ή την κουζίνα της Μαλαισίας, που είναι πιο καυτερές.
Τα ιγμόρεια
Η καψαϊκίνη της καυτερής πιπεριάς είναι παρόμοια με μια ένωση που χρησιμοποιείται σε πολλά αποσυμφορητικά.
Όσο πιο καυτερή είναι η τροφή, τόσο καλύτερα για τη μύτη σας.
Εκτός της ρινικής αποσυμφόρησης που προκαλούν, οι καυτερές πιπεριές περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει το βλεννογόνο της μύτης και αποτρέπει την είσοδο μικροβίων στο σώμα.
Προσοχή
Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να γίνουν ανθυγιεινά, όταν ο τρόπος παρασκευής τους αυξάνει τις θερμίδες και τα λιπαρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βαθύ τηγάνισμα, ένας τρόπος μαγειρέματος που περιλαμβάνει βύθιση του τροφίμου σε καυτό λίπος έως ότου τηγανιστεί.
Ποιοι πρέπει να προσέχουν με τα καυτερά; Κατ’ αρχάς όσοι πάσχουν από παθήσεις του στομάχου, όπως το έλκος, καθώς τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν την έκκριση των γαστρικών και παγκρεατικών ενζύμων (απαραίτητα για την πέψη των πρωτεϊνών) και των χολικών οξέων (απαραίτητα για την πέψη του λίπους) και μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της κατάστασης.
Επιπλέον, τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, και οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να συμβουλεύονται ένα διαιτολόγο ή το γιατρό τους πριν τα καταναλώσουν.
Τέλος, το ίδιο ισχύει και για άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, γιατί η πιπερίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα ή να εμποδίσει το μεταβολισμό τους και την απορόφησή τους από τον οργανισμό.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα μπαχαρικά δεν πρέπει να καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, καθώς μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι.