Με τον όρο “clean eating” («καθαρή» διατροφή) αναφερόμαστε σε πιο ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες, που στρέφονται κυρίως στις πιο φυσικές τροφές. Έτσι, αντί για συσκευασμένα έτοιμα τρόφιμα, δοκιμάστε να φτιάχνετε τα γεύματά σας με όσο το δυνατόν περισσότερα φρέσκα ή φυτικά.
Για παράδειγμα μπορείτε να καταναλώνετε ολόκληρα σταφύλια, αντί για τον επεξεργασμένο χυμό τους που μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Διαβάστε επίσης: Πονοκέφαλος ή ημικρανία; Η δίαιτα που μειώνει πόνο και συχνότητα
Όσο περισσότερο αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, τα μπισκότα και τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, τόσες περισσότερες θερμίδες, ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά γλιτώνετε.
«Καθαρή» διατροφή σε 5 βήματα
Για να καταφέρετε να την ακολουθήσετε και να απολαμβάνετε γεύματα, που δεν στερούνται γεύσης αλλά ούτε και θρεπτικών συστατικών, δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα:
#1 Πείτε «ναι» στην ολική άλεση
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, χάνουν θρεπτικά συστατικά κατά τη διαδικασία παραγωγής τους. Για αυτό δοκιμάστε να τα αποφύγετε και στην θέση τους να επιλέξετε ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καστανό ή άγριο ρύζι.
Άλλα δημητριακά ολικής άλεσης περιλαμβάνουν το πλιγούρι βρώμης, το ποπ κορν ή το κριθάρι. Αυτή η απλή αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο, αφού μελέτες αποκαλύπτουν ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακή ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου.
#2 Πολλά φρούτα και λαχανικά
Αυτές οι φυσικές τροφές είναι δύο βασικές αρχές της καθαρής διατροφής. Τα φρούτα όταν καταναλώνονται σαν σνακ μπορούν να εντείνουν το αίσθημα κορεσμού, ειδικά ανάμεσα στα βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) ενώ τα λαχανικά μπορούν να συνοδέψουν σε μορφή σαλάτα το μεσημεριανό ή το βραδινό σας.
Επιδιώξτε να λαμβάνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, ανάλογα με τις θερμίδες που χρειάζεστε και το επίπεδο σωματικής σας δραστηριότητας.
#3 Προσοχή με την έξτρα ζάχαρη ή το αλάτι
Οι φυσικές μη επεξεργασμένες τροφές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη. Για αυτό είναι σημαντικό να μην τις «φορτώνετε» με έξτρα μιας και «αναιρείτε» τα οφέλη τους.
Δεδομένου ότι το αλάτι και η ζάχαρη υπάρχουν σε υψηλή περιεκτικότητα στα επεξεργασμένα τρόφιμα, θα ήταν καλό να μειώσετε την πρόσληψή τους και να αποφεύγετε να τα καταναλώνετε συχνά.
#4 Μην ξεχνάτε το νερό
Αντί για ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δοκιμάστε να πίνετε ροφήματα με λιγότερες θερμίδες και περισσότερα οφέλη όπως το νερό αλλά και το φυσικό τσάι. Εκτός από το να εντείνει το αίσθημα κορεσμού, το νερό μπορεί να μας αναζωογονήσει, αυξάνοντας τα επίπεδα της ενέργειάς μας αλλά και να μας κρατήσει ενυδατωμένους.