Το στρες έχει αξιοσημείωτη επίδραση στο νευρικό σύστημα, ειδικά όταν πρόκειται για τη σχέση μας με το φαγητό. Από το συναισθηματικό φαγητό μέχρι τις αλλαγές στην όρεξη, το άγχος και η διατροφή είναι αλληλένδετα.
Συνήθως, το άγχος επηρεάζει τη διατροφή μας με δύο βασικούς τρόπους: φυσιολογικές αλλαγές, όπως το πόσο τρώμε, ποια τρόφιμα επιλέγουμε και το να μην έχουμε χρόνο ή την ενέργεια για να επικεντρωθούμε σε ισορροπημένες διατροφικές επιλογές.
Μπορεί επίσης να προκαλέσει και ψυχολογικές αλλαγές, όπως το να στραφούμε στο φαγητό για να αντιμετωπίσουμε άβολα συναισθήματα (φόβος) ή να μην είμαστε συνειδητά παρόντες όσο τρώμε. Οι βασικότεροι τρόποι που το στρες μπορεί να επηρεάσει την διατροφή μας, περιλαμβάνουν:
#Αυξημένη ή μειωμένη όρεξη
Οι αλλαγές στην όρεξη μπορεί να αποτελέσουν έναν ισχυρό δείκτη του πόσο αγχωμένοι νιώθουμε. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι πεινάτε σε τυχαίες στιγμές ή να μην πεινάτε καθόλου. Όταν αυτό συμβαίνει βραχυπρόθεσμα, είναι απολύτως φυσιολογικό.
Ωστόσο, εάν ζείτε σε μια συνεχή απόκριση πάλης ή φυγής εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων στρες, η απώλεια ή αύξηση της όρεξής σας θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό σημάδι που θα σας προειδοποιήσει.
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το τι τρώτε αλλά και το πόσο. Όταν περνάτε μια δύσκολη μέρα, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να υπερκαταναλώσετε τροφή, ακόμα κι αν αισθάνεστε χορτάτοι. Από την άλλη, εάν είστε αγχωμένοι μπορεί να είναι πιο πιθανό να αγνοήσετε την ανάγκη σας για φαγητό.
#Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου είναι αμφίδρομος
Το στρες μπορεί να επηρεάσει την «επικοινωνία» ανάμεσα στο έντερο και τον εγκέφαλο, μας λένε οι ειδικοί. Αυτό μπορεί με την σειρά του να επηρεάσει την πέψη και να αλλάξει το πόσο γρήγορα κινείται η τροφή μέσα από τα έντερα, προκαλώντας φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Αυτή η αλλαγή μπορεί συχνά να οδηγήσει σε φόβο κατανάλωσης του φαγητού και τελικά σε περιορισμό της τροφής. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στην μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού συνολικά.
#Συναισθηματικό φαγητό
Το συναισθηματικό φαγητό ειδικά όταν είστε στρεσαρισμένοι μπορεί να σας δώσει την αίσθηση της ανακούφισης ή της απόδρασης, όμως δεν κρατάει για πολύ. Και φυσικά, η κατανάλωση τροφών ως μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους δεν μπορεί να λύσει το άγχος που βιώνετε μακροπρόθεσμα.
Μπορεί να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε ένα φαύλο κύκλο, όπου νιώθετε αγχωμένοι, τρώτε αλόγιστες μερίδες comfort food, αισθάνεστε τύψεις για τις διατροφικές σας συνήθειες και τελικά το άγχος σας αυξάνεται ακόμα περισσότερο.