Πόσο ανάγκη έχουμε την ανθρώπινη επικοινωνία; Μελέτη στο «Nature Neuroscience» λέει ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει επιθυμία για συντροφικότητα τόσο έντονη όσο η πείνα ή η δίψα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένα απομονωμένο άτομο παρουσιάζει παρόμοιες νευρικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο με κάποιον που πεινάει και βλέπει φαγητό.
Είναι ήδη γνωστό ότι η υγεία και η ευεξία των ανθρώπων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από την ποιότητα των στενών τους σχέσεων.
Συχνά όμως είναι οι στιγμές σύνδεσης με εντελώς ξένους ανθρώπους που μας χαρίζουν μια μοναδική ευχαρίστηση. Κάποιος που μας βοήθησε να ψάξουμε για τα χαμένα κλειδιά μας, κάποιος που μας έκανε ένα ειλικρινές κομπλιμέντο ή κάποιος που μας έδωσε τη θέση του σε περίπτωση που τη χρειαζόμασταν περισσότερο…
Η καλοσύνη, δηλαδή το να λαμβάνουμε υπόψη μας τους άλλους και τις ανάγκες τους προτού πάρουμε μια απόφαση, ενισχύει τόσο τη δική μας ευημερία όσο και του αποδέκτη.
Αυτά τα καθημερινά στιγμιαία boost ευτυχίας είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της «βιταμίνης S».
Ποια είναι η βέλτιστη ημερήσια δόση «βιταμίνης S»;
Η κατάλληλη δόση «βιταμίνης S» είναι διαφορετική για τον καθένα μας, ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες μας.
Γενικά, η ανταλλαγή ενέργειας με τους συνομιλητές μας μάς κρατάει πνευματικά νέους και βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας. Τα συναισθηματικά και γνωστικά μας συστήματα ενεργοποιούνται – όχι μόνο ως ομιλητές αλλά και ως ακροατές.
Πρόκειται για μια μορφή εκπαίδευσης του εγκεφάλου. Αλλά η τέχνη της συζήτησης είναι μια διανοητικά απαιτητική δραστηριότητα, καθώς επεξεργαζόμαστε πληθώρα πληροφοριών. Ετσι, ακόμα και οι πιο ευχάριστες συζητήσεις μπορεί να μας κουράσουν ύστερα από λίγο.
Ωστόσο, όσον αφορά την κοινωνική σύνδεση, η έλλειψη είναι πιο επιζήμια από την περίσσεια. Η υπερβολική κοινωνικότητα μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί με το να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας για να γεμίσουμε τις κοινωνικές μας μπαταρίες.
Αντίθετα, η μοναξιά έχει συνδεθεί με μια μακρά λίστα σωματικών και ψυχικών προβλημάτων, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό, κατάθλιψη και άγχος, καρδιακές παθήσεις, γνωστική εξασθένηση και μειωμένη οστική πυκνότητα.
Πώς αποφασίζουμε αν θα συμπαθήσουμε κάποιον ή αν θα τον εμπιστευθούμε από την πρώτη εντύπωση;
Η έρευνα για την κοινωνική αντίληψη αναδεικνύει μερικές θεμελιώδεις διαστάσεις στις οποίες βασίζουμε τις κρίσεις μας για τους άλλους. Το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε είναι η ζεστασιά. Αυτό περιλαμβάνει τις προθέσεις που έχει το άτομο απέναντί μας, πόσο ανοιχτό είναι μαζί μας και πόσο μας εκτιμά.
* Η δεύτερη κοινωνική διάσταση είναι η ακεραιότητα. Αυτή είναι μια διάσταση που καθοδηγείται από την ηθική και περιλαμβάνει εκτιμήσεις όπως το πόσο ειλικρινές ή πιστό στις αρχές του είναι το άτομο.
* Η τρίτη διάσταση είναι η υπευθυνότητα, η οποία συνδέεται με την ικανότητα του ατόμου να υλοποιεί τα όσα λέει. Αυτό καθορίζει το πόσο μπορούμε να το εμπιστευθούμε.
Ολες αυτές οι αξιολογήσεις συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων δευτερολέπτων μιας αλληλεπίδρασης. Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ικανοί στο να αντιλαμβάνονται τα σήματα ζεστασιάς πολύ γρήγορα.
Τι διαβρώνει την ανθρώπινη σύνδεση και τι τη βοηθά να ανθήσει;
Η καλοσύνη, η ανιδιοτέλεια, η περιέργεια, η προσοχή, η ειλικρίνεια – όλα αυτά τα στοιχεία διευκολύνουν την ανθρώπινη σύνδεση. Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε παραβίαση της εμπιστοσύνης, καθώς και οι κακόβουλες προσβολές που υποβαθμίζουν σκόπιμα το άλλο πρόσωπο βλάπτουν τις σχέσεις.