Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ανεβαίνει στον οισοφάγο – τον σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι.
Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή οι ο μυϊκός δακτύλιος, που υπάρχει στο κάτω μέρος του οισοφάγου και εμποδίζει την παλινδρόμηση της τροφής από το στομάχι, για κάποιο λόγο δεν κλείνει εντελώς.
Ως αποτέλεσμα, το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να επιστρέψει στον οισοφάγο.
Διαβάστε επίσης: Διακοπές: Πώς θα υποστηρίξουμε την πέψη μας όσο ταξιδεύουμε
Οι σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου που συσχετίζονται με την ανάπτυξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η υπερκατανάλωση τροφής, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα ή τακτική έκθεση σε παθητικό κάπνισμα και ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως το έλκος.
Καούρα
Oι καούρες είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όταν δηλαδή το όξινο περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει από το στομάχι προς τον οισοφάγο, και μπορεί να φθάσει ως το φάρυγγα.
Mετά από ένα γεύμα, μπορεί όλοι να παθαίνουμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πρόκειται όμως για «φυσιολογική» αντίδραση και διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Πρόβλημα δημιουργείται όταν το γαστρικό περιεχόμενο παραμένει για πολλή ώρα στον οισοφάγο και προκαλεί καούρες (αίσθημα καύσου στο στήθος συνοδευόμενο από πόνο), ξινίλες και, κάποιες φορές, δυσκολία στην κατάποση.
Η αίσθηση μπορεί να χειροτερεύει όταν τρώτε, σκύβετε ή ξαπλώνετε.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με γαστροσκόπηση και μέτρηση της οξύτητας του στομάχου.
Άλλα συμπτώματα
Ενώ η χρόνια καούρα και η παλινδρόμηση είναι τα πιο κοινά συμπτώματα, μπορεί να παρατηρήσετε και:
- οπισθοστερνικό καύσο
- όξινες αναγωγές
- πόνο στον στόµαχο ή οπισθοστερνικά
- επιµένοντα πόνο στον λαιµό, βράγχος φωνής ή λαρυγγίτιδα
- χρόνιο βήχα, άσθµα αρχόµενο σε µεγάλη ηλικία, άσθµα κυρίως τις βραδινές ώρες και συχνές λοιµώξεις αναπνευστικού
- αίσθηµα ξένου σώµατος στον λαιµό
- κακή στοµατική υγιεινή
- δυσφαγία ή οδυνοφαγία, πόνο δηλαδή κατά την κατάποση τροφών
Αν εμφανίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα επισκεφτείτε το γιατρό σας. Όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπιστεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τόσο πιο πιθανό είναι να αποφύγετε σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.