Πρόκειται για κορυφαία άσκηση και ένα από τα παλαιότερα ολυμπιακά αθλήματα, που έχει εμφανιστεί σε όλους τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο λόγος για την κολύμβηση, που ακόμα και εάν δεν είστε αθλητές πιθανότατα έχετε χρόνια εμπειρίας. Το κολύμπι ενεργοποιεί όλο το σώμα, με έμφαση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Μια ώρα κολύμβησης καίει σχεδόν τόσες θερμίδες όσες και το τρέξιμο, χωρίς όμως να επιβαρύνονται οστά και αρθρώσεις.
Ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, η κολύμβηση είναι μια διασκεδαστική και χαμηλής έντασης προπόνηση, που προάγει τη χαλάρωση και την καλή μας διάθεση.
Γυμναστική για ολόκληρο το σώμα
Ενα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κολύμβησης είναι ότι πραγματικά γυμνάζει όλο το σώμα. Ειδικότερα:
⦁ Αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό χωρίς να στρεσάρει το σώμα σας.
⦁ Τονώνει τους μυς σας.
⦁ «Χτίζει» δύναμη και αντοχή.
Υπάρχουν διάφορα στυλ που μπορείτε να δοκιμάσετε για να προσθέσετε ποικιλία στην άσκησή σας, όπως πρόσθιο, ύπτιο, πλάγιο, πεταλούδα και ελεύθερο. Το καθένα εστιάζει σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες και το νερό παρέχει μια ήπια αντίσταση.
Ανεξάρτητα από το στυλ που προτιμάτε, οι περισσότερες μυϊκές ομάδες δουλεύουν για να κινηθείτε μέσα στο νερό.
Προπόνηση μέσα – έξω
Εκτός από τους μυς σας, «δουλεύει» και το καρδιαγγειακό σας σύστημα, καθώς το κολύμπι ενδυναμώνει καρδιά και πνεύμονες. Σύμφωνα μάλιστα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι κολυμβητές σε σύγκριση με αδρανείς ανθρώπους αντιμετωπίζουν περίπου τον μισό κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.
Ορισμένες άλλες μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
«Καίει» θερμίδες
Το κολύμπι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να «κάψετε» σύντομα πολλές θερμίδες. Ενα άτομο περίπου 72 κιλών καίει κάπου 423 θερμίδες την ώρα όσο κολυμπάει με χαμηλό ή μέτριο ρυθμό.
Το ίδιο άτομο μπορεί να κάψει έως και 715 θερμίδες την ώρα κολυμπώντας με πιο έντονο ρυθμό. Για να συγκρίνουμε αυτούς τους αριθμούς με άλλες δημοφιλείς δραστηριότητες χαμηλού αντικτύπου, το ίδιο άτομο περίπου 72 κιλών θα έκαιγε μόνο περίπου 314 θερμίδες περπατώντας με 3,5 μίλια την ώρα για 60 λεπτά.
Με τη γιόγκα θα μπορούσε να κάψει μόλις 183 θερμίδες την ώρα.
Καλύτερη διάθεση
Σε επιστημονική μελέτη σε ομάδα ατόμων με άνοια, οι ερευνητές είδαν βελτίωση στη διάθεση των συμμετεχόντων αφού ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα υγρού στίβου 12 εβδομάδων. Η κολύμβηση και οι προπονήσεις στο νερό δεν ωφελούν την ψυχολογία μόνο των ανθρώπων με άνοια.
Η άσκηση έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση χάρη στην παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.
Μερικά ακόμα οφέλη της κολύμβησης περιλαμβάνουν:
⦁ Χαλαρωτική μορφή άσκησης που ανακουφίζει από το στρες.
⦁ Συμβάλλει στη βελτίωση του συντονισμού, της ισορροπίας και της στάσης του σώματος.
⦁ Κατάλληλη μορφή άσκησης για άτομα με τραυματισμούς.
⦁ Ιδανική μορφή για να παραμείνουμε fit κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που οι υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη ηλιοφάνεια καθιστούν πιο δύσκολες τις προπονήσεις μας σε εξωτερικούς χώρους.
Πώς θα ξεκινήσετε
Είναι ένα άθλημα για όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα επίπεδα δεξιοτήτων και φυσικής κατάστασης. Πριν ξεκινήσετε θα χρειαστείτε ένα μαγιό, γυαλιά κολύμβησης και σκουφάκι (εάν επιλέξετε την πισίνα).
Είναι σημαντικό να έχετε την έγκριση του γιατρού σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.
Πριν να βουτήξετε:
⦁ Επιλέξτε ένα ασφαλές περιβάλλον για το κολύμπι σας και μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας.
⦁ Κάντε ένα ελαφρύ ζέσταμα με δυναμικές διατάσεις πριν να μπείτε στο νερό.
⦁ Μην αυξάνετε την ένταση πολύ σύντομα ή απότομα.
Κανόνες για ασφαλή κολύμβηση
Μην ξεχνάτε τις παρακάτω συμβουλές για να απολαμβάνετε το κολύμπι σας με ασφάλεια:
⦁ Κολυμπήστε σε περιοχές που προορίζονται για κολύμβηση, όπως η θάλασσα και οι πισίνες. Εάν είναι δυνατόν, κολυμπήστε σε περιοχές που επιβλέπονται από ναυαγοσώστες.
⦁ Εάν δεν κολυμπάτε με την επίβλεψη ναυαγοσώστη, φέρτε μαζί σας έναν φίλο.
⦁ Σκεφτείτε να κάνετε μαθήματα κολύμβησης εάν δεν αισθάνεστε σίγουροι για τις ικανότητές σας.
⦁ Εάν κολυμπάτε σε εξωτερικούς χώρους, μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 15 ή μεγαλύτερο για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου.
⦁ Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, ακόμα κι αν δεν διψάτε. Μπορεί να νιώθετε δροσιά από το νερό, αλλά μπορεί να αφυδατωθείτε ενώ κολυμπάτε. Πίνετε άφθονο νερό και αποφύγετε τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.
Εκτός από το κολύμπι, η θάλασσα μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε πολλά σπορ που μας γεμίζουν ενέργεια, μας βοηθούν να διατηρήσουμε την καλή μας φόρμα και φυσικά να διασκεδάσουμε. Από το πιο κλασικό σερφ μέχρι και το ανερχόμενο SUP, οι επιλογές είναι πολλές και σας περιμένουν να τις… ανακαλύψετε.