Το scuba diving, γνωστό και ως αυτόνομη κατάδυση με υποβρύχια αναπνευστική συσκευή, είναι ίσως η πιο κοντινή εμπειρία που μπορεί κανείς να έχει με την αίσθηση του «πετάω». Κι αυτό γιατί, δοκιμάζοντάς το, θα νιώσει πως χωρίς βάρος, πετά σε ένα άλλο μαγικό μπλε από του ουρανού. Αυτό του βυθού.
Δεδομένου ότι το 70% της Γης καλύπτεται από νερό και μόλις το 30% αποτελεί την ξηρά, το scuba diving μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον κόσμο μας και από μια άλλη σκοπιά. Βουτώντας, κολυμπάμε ανάμεσα στα πλάσματα που κατοικούν στη θάλασσα, τα οποία μας υποδέχονται σε μια εμπειρία εντελώς διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Σε ένα ταξίδι εξερεύνησης που δύσκολα περιγράφεται και ακόμα πιο δύσκολα, ξεχνιέται…
Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Η νέα τάση του chi running για καλύτερη προπόνηση
7+1 λόγοι για να φορέσετε τον εξοπλισμό σας και να βουτήξετε στο νερό
#1 Ψυχική ευεξία- Ανακούφιση του άγχους
Γνωρίζατε ότι απλά και μόνο το να βλέπετε ψάρια να κολυμπούν σε ενυδρείο μπορεί να διώξει το στρες; Φανταστείτε την ηρεμία και τη χαλάρωση που θα αισθανθείτε όντας ενεργά στο υποβρύχιο περιβάλλον και κολυμπώντας με αργό ρυθμό ανάμεσά τους.
Αντίθετα με τους φόβους που μπορεί να νομίζετε πως ο βυθός μπορεί να σας προκαλέσει, είναι πιο πιθανό σε αυτό το περιβάλλον να αισθανθείτε ασφάλεια και γαλήνη. Θυμηθείτε άλλωστε πως η ζωή όλων μας ξεκινά από ένα υγρό και σκοτεινό περιβάλλον, αυτό της μήτρας, το οποίο φέρει κοινά στοιχεία με τον υποθαλάσσιο κόσμο. Το αποτέλεσμα; Ένας πιο ήρεμος νους, απαλλαγμένος από σκέψεις και τη φασαρία της καθημερινότητας.
Επιπλέον, οι τεχνικές αναπνοής κατά την κατάδυση είναι παρόμοιες με αυτές του διαλογισμού, γεγονός που βοηθά το κεντρικό νευρικό μας σύστημα να αποκαταστήσει τη φυσική του ισορροπία.
#2 Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος- Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Ενώ βρίσκεστε μέσα στο νερό, όλοι οι μύες του σώματός σας λειτουργούν ταυτοχρόνως. Για να το κάνουν αυτό, χρειάζονται οξυγόνο, αναγκάζοντας σε λειτουργία τα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος.
Οι αργές και βαθιές αναπνοές κατά την κατάδυση μπορούν επιπλέον να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που καταδύονται τακτικά είναι λιγότερο επιρρεπή σε εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.
#3 Μεγαλύτερη δύναμη και ευελιξία των μυών
To scuba diving θεωρείται μια άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης κατά την οποία όλοι οι μύες τείνουν να λειτουργούν περισσότερο λόγω της αντίστασης του νερού.
Αν θέλετε λοιπόν να… σπάσετε τα δεσμά της καθιστικής ζωής, τολμήστε αυτή τη βουτιά και προσφέρετε στο σώμα σας μια χαλαρή αλλά εποικοδομητική προπόνηση.
#4 Πιο όμορφη επιδερμίδα- Γερά οστά
Το θαλασσινό νερό είναι ευεργετικό για το δέρμα, αυξάνοντας την ελαστικότητά του και βελτιώνοντας την όψη του, εφόσον η έκθεσή μας σε αυτό γίνεται με μέτρο. Ταυτόχρονα, το φως του ήλιου αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου με αποτέλεσμα πιο υγιή οστά.
Η έκθεση στο φως του ήλιου, που πρέπει πάντα να γίνεται με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, βοηθά επίσης στην αύξηση της παραγωγής ενδορφινών στον εγκέφαλο, των λεγόμενων «ορμονών της ευτυχίας».
#5 Σύνδεση με τη φύση (μας)
Οι καταδύσεις μας φέρνουν πιο κοντά στη φύση, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Σύνδεση με τη φύση σημαίνει επιστροφή στις αρχέγονες ρίζες μας και συνειδητοποίηση πως δεν είμαστε μόνοι. Όπως τα ζώα και τα φυτά, έτσι κι εμείς ανήκουμε στον ίδιο κόσμο, ο οποίος λειτουργεί με μια καθορισμένη τάξη και ροή που, αν και συχνά δύσκολα κατανοούμε, οφείλουμε να σεβόμαστε και να εκτιμούμε.
#6 Γνωριμίες ζωής
Από δύτες ηλικίας 8 μέχρι… 88 ετών, πηγαίνοντας για κατάδυση θα συναντήσετε άτομα με τα οποία θα έχετε προφανώς ήδη τουλάχιστον ένα κοινό ενδιαφέρον. Ανεξάρτητα από το επάγγελμά σας, τις υπόλοιπες ασχολίες, τους φίλους σας, ένας νέος κύκλος σχέσεων μπορεί να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια μιας καταδυτικής εμπειρίας. Και πού ξέρετε; Αυτές οι νέες γνωριμίες, μπορεί να καταλήξουν στην πορεία σε δυνατές σχέσεις ζωής…
#7 Κεφάλαιο «αυτοπεποίθηση»
Η θάλασσα είναι, όπως είπαμε, ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από το δικό μας ή μάλλον πιο σωστά, ένας κόσμος που δεν έχουμε εξ ολοκλήρου ανακαλύψει, πόσο μάλλον, συνηθίσει. Λογικό είναι επομένως να μας δημιουργεί ανασφάλεια και δεύτερες σκέψεις.
Ξεπερνώντας τυχόν φόβους, αποκτούμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τις δυνατότητές μας, επομένως βάζουμε ακόμα ένα λιθαράκι σε αυτό που λέμε «αυτοπεποίθηση».
+1 Λόγος για να συνεχίσετε: Καμιά βουτιά δεν είναι η ίδια
Τι κρύβει μέσα του ο βυθός;
Ακόμα και στα λίγα μέτρα κατάδυσης που θα φτάσετε ως αρχάριοι, τη μια μπορεί να δείτε μόνο μικρά ψαράκια, την άλλη χταπόδια, χελώνες και σουπιές. Με λίγη τύχη συνεχίζοντας, στην άκρη της θαλάσσιας βλάστησης, ίσως ξεπροβάλλουν ιππόκαμποι ενώ θα αγγίζετε τα μαλακά, φυσικά σφουγγάρια. Στα πιο βαθιά ελληνικά νερά και για τους πιο προχωρημένους, ίσως κολυμπήσετε παρέα με τόνους και φιλικά δελφίνια.
Όπως και να έχει, ένα είναι το βέβαιο: Κάθε εμπειρία κατάδυσης είναι μοναδική!
Πώς κάνουμε scuba με ασφάλεια
Η κατάδυση είναι επικίνδυνη μονάχα όταν γίνεται χωρίς επίβλεψη και μη τήρηση των κανόνων που ορίζουν οι ειδικοί. Επομένως:
- Απευθυνόμαστε σε ένα καταδυτικό κέντρο με πιστοποιημένους εκπαιδευτές που τηρούν όλους τους κανονισμούς και τα μέτρα ασφαλείας που διέπουν την αυτόνομη κατάδυση.
- Πριν από την κατάδυση, θα σας δοθεί να συμπληρώσετε μια ιατρική λίστα ελέγχου. Εάν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα αναπνευστικά, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε γιατρό που ειδικεύεται στην καταδυτική ιατρική, όπως θα σας εξηγήσει ο εκπαιδευτής σας.
- Είναι σημαντικό να μοιραστείτε την όποια ανησυχία και να είστε απόλυτα ειλικρινής με τον εκπαιδευτή σας προτού ξεκινήσετε.
- Απαραίτητα θα πρέπει να έχετε μαζί σας: Αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλο, γυαλιά ηλίου, μπουκαλάκια με νερό.
Τι λέτε λοιπόν; Έτοιμοι για την πρώτη σας βουτιά στα βαθιά;
*Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία τον κ. Παντελή Καραμέτο, Master Instructor Scuba Diving