Θέσατε έναν σημαντικό για εσάς στόχο, αλλά προέκυψαν απρόσμενες δυσκολίες όπως το να ανατραπούν οι οικονομικές σας συνθήκες; Θελήσατε να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτό που θέλετε να κάνετε, αλλά μια έκτακτη οικογενειακή κατάσταση, σας πήγε πίσω;

Όσο σημαντικό είναι να βρούμε τον στόχο μας, άλλο τόσο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να παραμείνουμε πιστοί σε αυτόν. Αρκεί να δούμε τη δυσκολία σαν εφόδιο και όχι σαν εμπόδιο και να έχουμε αν μη τι άλλο, υπομονή.

Διαβάστε επίσης: Στρες με το… ρολόι: Γιατί να ανησυχούμε με πρόγραμμα;

Για ποιον η ζωή είναι στρωμένη με ροδοπέταλα;

Οι αναποδιές προκύπτουν ξαφνικά και ίσως το σύμπαν να ξέρει ορισμένες φορές τι κάνει… Σκεφτείτε το. Πόσα πράγματα αποκομίσατε από τις δυσκολίες; Πόσες φορές τα καταφέρατε, είπατε «θα το παλέψω» και ναι, βγήκατε νικητές;

Ο τρόπος σκέψης μας απέναντι στα αναπάντεχα της ζωής, επηρεάζει τη θέληση, το πείσμα, τους στόχους και κατ’ επέκταση την ευτυχία μας.

Αντί να πείτε λοιπόν μπροστά στις αναποδιές: «Γιατί σε’ μένα» ή «Αποκλείεται να τα καταφέρω», σκεφτείτε θετικά.

Οι δυσκολίες και τα λάθη έχουν πολλά να μας διδάξουν. Αντιμετωπίστε τις όποιες συνθήκες με ψυχραιμία και ενθαρρύνετε τον εαυτό σας σε κάθε περίπτωση.

Για να καταφέρετε τον στόχο σας παρά τις αντιξοότητες

Κάντε προσαρμογές

Ας ξεκινήσουμε από τα.. δύσκολα. Ναι, υπάρχουν πράγματα που σκεφτόμαστε να κάνουμε, αλλά μια δυσκολία τα καθιστά αδύνατα. Aς υποθέσουμε ότι ο στόχος σας είναι να τρέξετε στον επόμενο μαραθώνιο, αλλά τραυματίζεστε στο πόδι και ο γιατρός σας συνιστά ξεκούραση και ακινησία για τουλάχιστον ένα μήνα. Σε αυτήν τη περίπτωση θα πρέπει αναγκαστικά να επαναπροσδιορίσετε τον συγκεκριμένο στόχο σας.

Δεν είναι πάντοτε εφικτό να «ελιχθείτε» στις δυσκολίες και θα ήταν μη ρεαλιστικό να επιμείνετε σε αυτό το οποίο επιθυμείτε εάν η φύση του προβλήματος είναι τέτοια που δεν σας το επιτρέπει.

Ωστόσο, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να παραδώσετε τελείως τα όπλα. Κάλλιστα μπορείτε να μεταθέσετε χρονικά τον ίδιο στόχο και τελικά να τον κατορθώσετε, απλώς με μια καθυστέρηση.

«Κάθε πράγμα στον καιρό του»

 Είστε από τους ανθρώπους που βάζετε έναν στόχο την Πρωτοχρονιά και μέχρι το τέλος του μήνα, τον έχετε ήδη.. εγκαταλείψει; Μην ανησυχείτε. Άλλωστε δεν είστε οι μόνοι. Συμβαίνει περίπου στο 80% των ανθρώπων.

Τα συναισθήματά μας όταν δεν «προχωράμε» τους στόχους μας, είναι συνήθως άσχημα. Νιώθουμε πως αποτύχαμε και πως δεν είμαστε αρκετά ικανοί. Δεν είναι όμως έτσι!

Δεν είναι κακό να απομακρυνθείτε προσωρινά από τον κύριο στόχο σας και μην το βλέπετε ως αποτυχία. Δείτε το ως εξοικονόμηση ενέργειας για μια καλύτερη προσπάθεια στο μέλλον.

Ορίστε μια ημερομηνία που θα επιστρέψετε στον στόχο σας ή δεσμευτείτε να επιστρέψετε σε αυτόν αμέσως μόλις αλλάξουν οι δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν.

Πού πήγε η έμπνευση;

 Τι σας εμπνέει για να επιτύχετε τον συγκεκριμένο στόχο που έχετε στο μυαλό σας; Είναι ένα άτομο που έχετε σαν πρότυπο; Μία ταινία; Ένα βιβλίο; Ένα τραγούδι;

Επικεντρωθείτε περισσότερο σε πηγές έμπνευσης, ικανές να ανανεώσουν την εστίαση στο στόχο σας και να σας τροφοδοτήσουν όταν ταυτόχρονα έχετε να διαχειριστείτε μια δύσκολη κατάσταση.

Να βλέπετε τον στόχο

 Διατηρείστε τους στόχους σας ορατούς. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τακτικά εκείνο που θέλετε για να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε αυτό. Γράφοντας τον στόχο σας σε ένα χαρτί και τοποθετώντας το στην πόρτα του ψυγείου για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό να εντείνετε τις προσπάθειές σας για την επίτευξή του και να μειώσετε την ενασχόληση σας με άλλες, αντιπαραγωγικές δραστηριότητες.

 «Flashback»

 Θυμηθείτε το γιατί θέσατε έναν συγκεκριμένο στόχο εξαρχής. Μόλις αισθανθείτε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τα αρχικά σας κίνητρα. Αυτή η αναδρομή βοηθά σημαντικά στο να επανέλθουμε στον αρχικό μας στόχο.

Κοιτώντας το δέντρο, χάνετε το δάσος

 Σκεφτείτε τον στόχο σας στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης εικόνας.

Οι στόχοι μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα υποσύνολο σε ένα πλαίσιο ευρύτερων επιτευγμάτων. Για παράδειγμα, ο κύριος στόχος σας μπορεί να είναι να σταματήσετε εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ. Η μείωση της πρόσληψής του σε τρία ποτά την εβδομάδα, εξακολουθεί να οδηγεί σε βελτίωση της υγείας σας και δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αποτυχία.

Διευρύνετε λοιπόν τη σκέψη σας και αναγνωρίστε τα μικρά, σταδιακά, σωστά βήματα που κάνετε για να καταφέρετε εκείνο που επιθυμείτε. Πείτε «μπράβο» στον εαυτό σας και συνεχίστε την προσπάθεια.

Προσοχή με το χρόνο

 Οι δεξιότητες διαχείρισης του χρόνου, παίζουν μεγάλο ρόλο στην επίτευξη του οποιουδήποτε στόχου. Εάν ξοδεύετε τον χρόνο σας σε μη παραγωγικές δραστηριότητες που μειώνουν την ενέργειά σας, γρήγορα αποπροσανατολίζεστε.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να εγκαταλείψετε για αρχή το «ατελείωτο σκρολάρισμα» στο κινητό ή το χρόνο που «ξοδεύετε» μπροστά στην τηλεόραση.

Αυτοφροντίδα

 Πολλοί άνθρωποι σταματούν να επιδιώκουν τους στόχους τους επειδή αισθάνονται πως δεν έχουν αρκετή ενέργεια. Εξαντλούνται όταν έρθουν αντιμέτωποι με αντιξοότητες και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Φροντίστε τον οργανισμό σας.

Η κατανάλωση υγιεινών και θρεπτικών γευμάτων, η άσκηση, η συζήτηση με αγαπημένα πρόσωπα, η επαφή με τα ζώα και τη φύση, ο ύπνος και η ενασχόληση με πράγματα που αγαπάτε, ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειάς σας ώστε να προχωράτε μπροστά.

*Τελικά

Σωματικά, οικονομικά ή συναισθηματικά εμπόδια μπορεί να αναχαιτίσουν την πορεία σας προς την επίτευξη των στόχων σας. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν να σταματήσουν και την πρόοδό σας. «Λάβετε τα μέτρα σας» και παρακινήστε τον εαυτό σας να παραμείνει αφοσιωμένος στην επιθυμία του.

Κι αν ένας στόχος φαντάζει πολύ δύσκολος, θυμηθείτε: δεν είστε για τα «εύκολα» και σίγουρα, μπορείτε!