Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών, όπως μπισκότα και αναψυκτικά, μπορεί να βλάψει τα νεφρά, αποκάλυψε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition.
Για πρώτη φορά, οι ερευνητές έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση προστιθέμενων σακχάρων, που συχνά βρίσκονται σε επεξεργασμένα σνακ, μπορεί συγκεκριμένα να προκαλέσε πέτρες στα νεφρά.
Οι πέτρες στα νεφρά, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερους από έναν στους 10 ανθρώπους στον κόσμο, μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο, ναυτία, εμετό, πυρετό, ρίγη και αίμα στα ούρα του ασθενούς. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο, λοιμώξεις και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή νεφρικές παθήσεις.
Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Τι να βάλετε στο smoothie σας για υγιές έντερο
Η ερευνητική ομάδα από το North Sichuan Medical College στο Nanchong υπογραμμίζει τη σημασία του περιορισμού της προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή μας για την πρόληψη του σχηματισμού λίθων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (ΠΟΥ), τα πρόσθετα σάκχαρα δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10% της ημερήσιας ενεργειακής σας πρόσληψης.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης με διαβήτη, ουρική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, άσθμα, τερηδόνα ακόμη και κατάθλιψη.
Τι θα κερδίσετε αν μειώσετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας
- Διαχείριση του βάρους
- Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
- Οδοντική υγεία
- Προστασία του ήπατος
- Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία
- Μείωση ακμής και βελτιωμένη υγεία του δέρματος
- Λιγότερο άγχος
- Μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης
Μην ξεχνάτε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων
Προκειμένου να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας θα πρέπει να είστε σε θέση να γνωρίζετε πού εντοπίζεται.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο ακούγεται, καθώς συχνά «μεταμφιέζεται» στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων ως: γαλακτόζη, γλυκόζη, δεξτρόζη, εκχύλισμα βύνης, ζάχαρη άχνη, ινβερτοσάκχαρο, ισογλυκόζη, καστανή ζάχαρη, λακτόζη, μαλτόζη, μαλτοδεξτρίνη, μελάσα, νέκταρ αγκάβε, σακχαρόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι ή χυμός ζαχαρο-κάλαμου, σιρόπι καστανής ζάχαρης, σιρόπι ρυζιού, σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού, τροποποιημένο άμυλο.