Η κάθε μορφής απόρριψη μπορεί να μας πληγώσει συναισθηματικά. Ύστερα όμως από αυτό το στάδιο είναι καλό να αναρωτηθούμε: «Ο στόχος που είχα θέσει ήταν πραγματικά αυτό που ήθελα; Μήπως είμαι έτοιμος να κάνω το επόμενο βήμα και να ανέβω επίπεδο»; Γιατί σχεδόν πάντα τελικά καταλήγουμε να πετυχαίνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που οραματιζόμασταν για τον εαυτό μας. Και αν δεν μας απέρριπταν, ενδεχομένως δεν θα κατορθώναμε τόσα.
Η απόρριψη ανοίγει το δρόμο για εκείνο που μας ταιριάζει και με τον τρόπο που μας ταιριάζει
Διαβάστε επίσης: Ψυχολογία: Μπορούμε να ξαναμάθουμε να γελάμε;
Η απόρριψη όπως είπαμε, πονά. Κι ο πόνος, μας κάνει πιο δυνατούς. Μια απόρριψη ανοίγει στην πραγματικότητα ένα νέο δρόμο για να φτάσουμε κάπου ακόμα καλύτερα. Ένα μονοπάτι που μπορεί να μην είχαμε καν σκεφτεί. Αν δεν δεχόμασταν καμία απόρριψη στη ζωή μας, θα ακολουθούσαμε αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν ο στόχος μας. Αυτό που νομίζαμε ότι έπρεπε να κυνηγήσουμε και που όμως γυρνώντας το χρόνο πίσω, ίσως να μην ήταν καν για εμάς.
«Απότομη προσγείωση»
Ο κόσμος που ζούμε δεν μπορεί προφανώς να θεωρηθεί δεδομένος και κανείς παλεύει με τον τρόπο του για εκείνο που θέλει. Απόρριψη σημαίνει «απότομη προσγείωση» στην πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, σημαίνει και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να αποδείξουμε τις ικανότητές μας. Αποτελεί με άλλα λόγια ένα κίνητρο να διαψεύσουμε τη γνώμη των άλλων για εμάς, πιστεύοντας περισσότερο στον εαυτό μας. Και σε αυτή τη διαδικασία είναι που μας ανοίγονται νέες πόρτες αφού έχουμε και εμείς βρει το θάρρος να τις χτυπήσουμε.
Παίρνοντας μαθήματα ζωής
Αν κάποιος δεν «τρελαίνεται» να βγείτε ραντεβού, δεν είναι προτιμότερο να σας απορρίψει από το να έρθετε αναπόφευκτα στην πορεία σε δύσκολη θέση και οι δυο; Το ίδιο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Θα θέλατε να δουλέψετε για κάποιον που αμφέβαλλε για εσάς εξαρχής;
Η απόρριψη είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε ώστε να μάθουμε πόσο πολύ θέλουμε κάτι. Αν πράγματι το θέλουμε πολύ, τότε θα προσπαθήσουμε καλύτερα την επόμενη φορά. Ίσως μας απέρριψαν από μια δουλειά επειδή δεν είχαμε ακόμα τις κατάλληλες δεξιότητες και ίσως να ήρθε η στιγμή να βελτιωθούμε. Ίσως στο θέμα «σχέσεις», το timing δεν ήταν το σωστό ή ο τρόπος μας θα πρέπει να αλλάξει. Μπορεί όμως ακόμα και η απόρριψη πολύ απλά να ήρθε διότι δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους και το άτομο που μας ταιριάζει μπορεί να μην έχει βρεθεί ακόμα στο δρόμο της ζωής μας.
Σε κάθε περίπτωση, μην αφήνετε την απόρριψη να σας καταβάλει. Αντιθέτως. Αφήστε την πάντα να σας παρακινεί.
Άλλωστε, σε καμιά περίπτωση δεν είναι συνώνυμο της αποτυχίας και της προσωπικής μας ανεπάρκειας. Είναι μια ευκαιρία να ακολουθήσουμε μια καλύτερη διαδρομή και να διεκδικήσουμε εκ νέου πράγματα. Ένα σκαλοπάτι για εξέλιξη και μεγαλύτερη αυτογνωσία.
*Γνωρίζατε ότι…
- Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ απορρίφθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία λόγω έλλειψης δημιουργικότητας;
- O δάσκαλος του Μπετόβεν τον προέτρεψε να σταματήσει την ενασχόλησή του με τη σύνθεση;
- Ο Άντι Γουόρχολ, του οποίου πάνω από 100 έργα του κοσμούν σήμερα τις αίθουσες του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, κάποτε παρακαλούσε επί ματαίω να τους δωρίσει ένα από τα αριστουργήματά του;