Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση από τα σταυρόλεξα… Αν θέλετε να διατηρήσετε και να ενισχύσετε τις γνωστικές σας δεξιότητες μακροπρόθεσμα, σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Αυτό δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές προσαρμογές που μπορούν να προφυλάξουν τον εγκέφαλό σας από την εμφάνιση άνοιας μεγαλώνοντας. Πολλές από αυτές υποστηρίζουν, επίσης, τη συνολική σας υγεία, όποτε δεν έχετε τίποτα να χάσετε, παρά μόνο να κερδίσετε.
Διαβάστε επίσης: Μνήμη: Η συνήθεια που προστατεύει από την γνωστική εξασθένιση
Αφιερώνοντας μία ημέρα την εβδομάδα για να δοκιμάσετε μια νέα brain-friendly συνήθεια, κάνετε ανεπαίσθητες αλλαγές που θα φέρουν γρήγορα αποτελέσματα, χωρίς να σας καταβάλλει η προσπάθεια.
Ημέρα 1: Προσθέστε μια ακόμη μερίδα φρούτων ή λαχανικών στη διατροφή σας
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με προστατευτικά φυτοθρεπτικά συστατικά. Αυτές οι φυτικές χημικές ουσίες μπορούν σνα μειώσουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλ, να προστατεύσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες και να υποστηρίξουν τη μάθηση και τη μνήμη.
Κάθε μερίδα προσφέρει μια έξτρα δόση προστασίας για τον εγκέφαλό σας. Προτιμήστε τα φυλλώδη λαχανικά και τα μούρα, για καλύτερα αποτελέσματα.
Ημέρα 2: Προγραμματίστε μια εξέταση για να ελέγξετε την πίεση και το σάκχαρο στο αίμα σας
Η υπέρταση και ο διαβήτης μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Και επειδή και οι δύο παθήσεις μπορεί να περνούν απαρατήρητες, μια εξέταση μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε αν χρειάζεται να αναλάβετε δράση.
Ημέρα 3: Κάντε έναν δεκάλεπτο περίπατο
Η τακτική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μελέτη του 2020 στο περιοδικό Preventive Medicine, ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένισης είναι διπλάσιος στα άτομα που δεν ασκούνται.
Αν δεν είστε επί του παρόντος δραστήριοι, δοκιμάστε να ενσωματώσετε μόλις 10 λεπτά κίνησης στην ημέρα σας και να τα αυξήσετε σταδιακά. Η γυμναστική διατηρεί το σώμα και τον εγκέφαλό σας υγιή, αλλά μπορεί επίσης να ανεβάσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
Ημέρα 4: Πηγαίνετε για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα
Η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν άμεσα τη σκέψη, τη μνήμη και τη διάθεσή μας. Γι’ αυτό, δοκιμάστε να κοιμηθείτε 15 λεπτά νωρίτερα κάθε βράδυ, μέχρι να φτάσετε τις 7 με 9 ώρες ύπνου ανά νύχτα.
Αν συνηθίζετε να κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες, έχετε 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε άνοια στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με μελέτη του 2021 στο Nature Communications.
Ημέρα 5: Φάτε ψάρι για βραδινό
Η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – ειδικά του DHA ή δοκοσαεξανοϊκού οξέος – συνδέεται με καλύτερη μνήμη και μάθηση, ενώ μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας (AND).
Για αρχή, αντικαταστήστε μια μερίδα κρέατος με ένα λιπαρό ψάρι και στη συνέχεια στοχεύστε σε 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα.
Ημέρα 6: Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ
Ανάλογα με τις συνήθειές σας, αυτό μπορεί να σημαίνει να κόψετε ένα ποτό την ημέρα ή την εβδομάδα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στα αιμοφόρα αγγεία και τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας οξειδωτικό στρες και ένα ευρύ φάσμα άλλων επιπτώσεων.
Ημέρα 7: Γίνετε εθελοντές
Το να κάνετε καλό στους άλλους μπορεί να κάνει καλό στον εγκέφαλό σας, σύμφωνα με ανάλυση του2017 στο The Journals of Gerontology: Series B. Ο εθελοντισμός φαίνεται να σχετίζεται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, πιθανότατα επειδή βοηθά τους συμμετέχοντες να παραμένουν σωματικά ενεργοί και να δημιουργούν κοινωνικούς δεσμούς.