Το κλάμα δεν είναι βεβαίως κάτι κακό. Αντιθέτως. Είναι απολύτως φυσιολογικό και απαραίτητο. Άλλωστε, συχνά είναι και από χαρά. Ωστόσο, τι γίνεται όταν κλαίμε μέρα παρά μέρα και μάλιστα εντελώς ξαφνικά;
Η παρακάτω λίστα ίσως σας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσετε τον πιθανό λόγο πίσω από τα «ανεξήγητα» δάκρυα…
Διαβάστε επίσης: Διακοπές: Πόσο καλό κάνουν στο μυαλό μας
«Αλήθεια, γιατί κλαίω αυτή τη στιγμή»; -4 πιθανοί λόγοι
#1 Ορμονικές αλλαγές
Όπως σίγουρα ήδη γνωρίζετε, οι μέρες που προηγούνται της περιόδου μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα.
Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης «ταλαντεύονται» πάνω-κάτω, οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη διάθεση επηρεάζονται και αυτό μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, κυκλοθυμία και βέβαια κλάματα.
Εάν είστε ήδη αγχωμένη και ανήσυχη, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να μεγεθύνει αυτά τα συναισθήματα και να κάνει τα επεισόδια κλάματος ακόμα πιο έντονα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην προεμμηνοπαυσιακή περίοδο καθώς και στην εγκυμοσύνη.
Το να κοιμάστε αρκετά, να αποφεύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη και να φροντίζετε περισσότερο τον εαυτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε λιγότερες ευαίσθητες στιγμές.
Αν βλέπετε βέβαια πως δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε και έχετε κι άλλα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν, είτε σωματικά είτε ψυχικά, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για βοήθεια και υποστήριξη.
#2 Ακραίο στρες
Αφιερώστε λίγο χρόνο και αναρωτηθείτε τι πραγματικά μπορεί να σας αγχώνει τόσο πολύ, οργανώνοντας παράλληλα το δικό σας σχέδιο αντιμετώπισης.
Το υπερβολικό άγχος μπορεί πυροδοτήσει από το κλάμα μέχρι πεπτική δυσφορία ακόμα και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επομένως, ενώ το να κλαίτε ως απάντηση στο άγχος μπορεί να είναι πραγματικά καταπραϋντικό, δεν είναι ωφέλιμο να αφήσετε αυτήν την κατάσταση να διαιωνίζεται μέχρι να σας καταβάλλει πλήρως.
#3 Κούραση
Τα νεογέννητα συνήθως όταν νυστάζουν, κλαίνε. Το ίδιο και οι ενήλικες!
Η ευερεθιστότητα και η λύπη συνδέοντα με τη στέρηση ύπνου, όπως αποκάλυψε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep.
Το άγχος μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα εξάντλησης και να σας στερήσει την ξεκούρασή σας.
Ξεκινήστε αυξάνοντας την ώρα του ύπνου σας κατά 15 λεπτά κάθε βράδυ μέχρι να μπορέσετε να διαθέσετε αρκετό χρόνο (επτά με οκτώ ώρες) στην ανάπαυσή σας κάθε βράδυ. Αν δυσκολεύεστε, δοκιμάστε να:
- Μην καταναλώνετε καφεΐνη αργά μέσα στην ημέρα
- Περιορίστε την έκθεση στο μπλε φως προτού ξαπλώσετε
- Υιοθετήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα γιόγκα για 15 λεπτά πριν τον ύπνο
- Διατηρείτε σταθερές ώρες ύπνου- αφύπνισης
#4 Κατάθλιψη
Όταν η θλίψη είναι έντονη και τη βιώνετε για εβδομάδες ή μήνες, αυτό μπορεί να σημαίνει υποσυνείδητα συναισθήματα που δεν επεξεργάζεστε.
Η κατάθλιψη συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, έλλειψη απόλαυσης από πράγματα που παλιότερα σας αρέσαν και μερικές φορές ακόμα και σωματικούς πόνους.
Σε αυτήν την περίπτωση, αναζητήστε άμεσα τη συμβουλή ενός ειδικού ψυχολόγου- ψυχοθεραπευτή, με τη βοήθεια του οποίου θα κατορθώσετε να καταπολεμήσετε ό,τι σας βασανίζει.